Srijeda, 28.02.2024.
FOTO: Željeznice FBiH

Željeznice FBiH remontovale dvije lokomotive HŽ Carga i zaradile 600.000 eura

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.

Dogovoreno je proširenje saradnje između dva operatora iz oblasti transporta roba i na oblast održavanje šinskih vozila.

Stručnjaci iz HŽ Carga  su procijenili tehničke kapacitete i mogućnosti u centralnoj radionici Rajlovac za pružanje ovako složenih usluga popravke lokomotiva (radi se o električnim lokomotivama proizvedenim prije 40 godina). Treba napomenuti da su ovo prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontuju u centralnoj radionici ŽFBiH. Ugovor je značajan za HŽ Cargo i za ŽFBiH.

- Ovaj uspješno realiziran ugovor, vrijedan 600.000 eura, svrstava ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regionu, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu popravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila. ŽFBiH time stječu referencu kako na regionalnom tako i na širem tržištu EU. ŽFBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga generalne opravke šinskih vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100-postotnom kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog  remonta i modernizacije šinskih vozila. U proteklih pet godina realizovali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla – za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom – za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične  lokomotive serije 732, Ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd. Ponosni smo što su ovaj posao  uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po evropskim standardima - kazao je predsjednik Uprave - generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

ŽFBiH su kao kompanija dobile povjerenje srednjeg popravka, obnove i djelomične modernizacije dviju lokomotiva i u HŽ Cargu su  zadovoljni pruženom uslugom. Dizajn lokomotive je došla od vlasnika tj. kompanije HŽ Cargo, te su na taj način gotovo 40 godina stare lokomotive, koje već duži niz godina nisu bile u funkciji prevoza, popravljene i vraćene u funkciju.

Lokomotive su predate u centralnu radionicu ŽFBiH na popravku 30. augusta 2019. godine sa rokom popravke 150 radnih dana za obje lokomotive. U tom roku,  zajedničkim snagama ŽFBiH i njenih partnerskih kompanija, izvršeni su složeni zahvati na glavnim vitalnim sklopovima lokomotiva i one su prema programu radova i dodatnim zahtjevima kupca, uspješno završene, saopćile su Željeznice FBiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh