open-navfaktor-logo
search
Sporan izbor
Željezničar upitao FSBiH: Je li za izbor trenera u omladinskim selekcijama presudan kriterij rodbinska i prijateljska veza?
Fudbalski klub Željezničar javno je izrazio nezadovljstvo odlukom Izvršnog odbora FSBiH koji se odnosi na izbor selektora i stručnog štaba mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.
07.06.2021. u 11:10
get url
text

Na 4. sjednici Izvršnog odbora FSBiH, donesena je Odluka o izboru selektora U-21 reprezentacije i trenera u stručnom štabu, a mlada reprezentacija dobila je je pohvalu za dosadašnji rad i podršku rukovodstsva Saveza te je potvrđen mandat selektoru i stručnom štabu, izuzev jednom članu stručnog štaba, Harisu Alihodžiću.

- U dosadašnjem periodu član stručnog štaba U-21 reprezentacije bio je Haris Alihodžić, dugogodišnji direktor Omladinske škole FK Željezničar sa profi licencom trenera FSBiH. Stručni štab je proširen za još jednog pomoćnika selektora, te nam je još čudnija odluka o zamjeni Harisa Alihodžića sa dvojicom trenera od kojih jedan nema profi licencu i radi u vlastitoj školi fudbala, dok drugi već duži period ne obnaša funkciju ni u jednom klubu - navodi FK Željezničar u saopćenju objavljenom na zvaničnoj klupskoj internet stranici.

- Omladinska škola FK Željezničar je jedan od najboljih sporstkih pogona u Bosni i Hercegovini, koji okuplja preko 500 djece koja se kvalitetno i stručno selektiraju, uz stručni nadzor direktora omladinske škole, te je danas u svim reprezentativnim selekcijama od pionirskih selekcija do A reprezentacije najviše zastupljeno igrača iz škole FK Željezničar - dodali su iz tima sa Grbavice.

Čine se da su Plavi posebno razočarani činjenicom da je smjenu podržao i član IO FSBiH ispred Kantona Sarajevo, Fuad Čolpa.

- Informisani smo da je inicijativu za smjenu podržao Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora FSBiH ispred Kantona Sarajevo, bez da je obavijestio klubove i škole fudbala u Kantonu Sarajevo da će doći do smjene te da klubovi uz jasne kriterije predlože svoje kandidate, što bi bio transparentan i legalan proces. Predstavnici našeg kluba u Izvršnom odboru FS FBiH i FS KS te Skupštini FS FBiH i FS KS također nisu bili informisani o smjeni člana stručnog štaba U-21 reprezentacije niti o kriterijima za izbor novog stručnog štaba - poručili su iz Zvorničke 27.

Iz Željezničara tvrde da su sporni kriteriji za smjenu jedno i izbor drugog kandidata. 

- Kriteriji koji su bili za smjenu Harisa Alihodžića i izbor drugog kandidata koji je došao ispred Kantona Sarajevo nisu nam jasni i nikad nam nisu predočeni. Fudbalski klub Željezničar očekuje odgovore, da li se izbor trenera u svim selekcijama vrši na netransparentan način, da li postoje kriteriji za izbor trenera, da li klubovi imaju pravo da predlože svoje kandidate, da li se u vašem sistemu vrijednosti valorizuje rad, trud i rezultati koji se postižu ili je presudan kriterij rodbinska i prijateljska veza - upitali s Grbavice nadležne u FSBiH.

Plavi se jasno ograđuju od politike koju sprovodi bh. kuća fudbala.

- Fudbalski klub Željezničar, u cilju zaštite interesa i digniteta kluba, jasno osuđuje i ograđuje se od netransparentog izbora i selekcije stručnog kadra koji se predlaže u reprezentativne selekcije te se jasno ograđuje od politike koju provodi Fudbalski savez Kantona Sarajevo, koja je dovela do toga da ni u jednoj omladinskoj selekciji FS BiH nema niti jednog trenera iz našeg kluba, ali ni iz Kantona Sarajevo, unatoč uspjesima koje su u prošlosti ostvarivale omladinske selekcije našeg kluba, ali i klubova koji djeluju i rade u Kantonu Sarajevo - poručili su iz FK Željezničar na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.