open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Željezničar i Sarajevo večeras na Grbavici igraju 147. gradski derbi
Sarajevski gradski derbi između Željezničara i Sarajeva, 147. po redu igra se večeras od 20 sati.
26.08.2022. u 08:22
get url
text

Plavi su trenutno uspješniji u međusobnim duelima sa dvije pobjede više od Bordo tima (46:44), dok je 56 susreta završilo bez pobjednika.

U prethodnoj utakmici vječitih rivala, na Koševu je bilo 1:1, što je rezultat koji trenera Željezničara Edisa Mulalića i dalje čini neporaženim u derbijima.

VEZANI TEKST - Berberović i Alagić za Faktor: Euforija pred derbi je sve slabija, prije se o utakmici pričalo mjesecima

Do tog momenta on je bio čovjek koji je u tri derbija imao sve tri pobjede, pa ga se na Grbavici s pravom smatralo pencilinom sa najljućeg protivnika.

Mulalić je u prvom mandatu prije nekoliko godina u jednoj sezoni dva puta predvodio Želju do pobjede, oba puta po 1:0. Čuvena je fotografija iz njegovog debija u derbijima kada je dobio crveni karton pa s krova tunela na zapadu djelio savjete igračima.

Prethodni derbi na Grbavici, Plavi su dobili 2:0, kada je to malo ko očekivao s obzirom na razliku u igračkom kadru.

Bordo tim danas ima potpuno novi kadar koji je predvođen novim trenerom, Feđom Dudićem.

Gradski rivali su slično ušli u prvih šest kola.

Sarajevo ima deset bodova, odnosno tri pobjede, jedan remi i dva poraza. Izabranici Feđe Dudića su u nizu od tri meča bez pobjede.

S druge strane, Željo je sakupio osam bodova. Plavi su upisali po dva trijumfa, remija i poraza.

Posljednji derbi je odigran 10. maja, a meč je završen remijem 1:1 na Koševu.

Povodom susreta na Grbavici protiv Željezničara, Dudić je istakao:

- Sigurno da mi je čast što ću u jednoj takvoj utakmici predvoditi Sarajevo. To ostane negdje zapisano. Znam koliko navijačima znači. Nije kao svaka druga, ali mi se zaista pripremamo na način da ova utakmica nosi tri boda kao i svaka ostala. Na treningu nema pretjeranog uzbuđenja, u miru pripremamo utakmicu.

Drago mi je da smo zadnju utakmicu odigrali na nivou, ali naravno da nismo zadovoljni rezultatom. Vratili smo igru i samopouzdanje iz prva tri kola. Kada je tako, sigurno da se imamo čemu nadati u predstojećoj utakmici - rekao je trener Bordo tima.

VEZANI TEKST - Kako su poznati prognozirali rezultat vječitog derbija Željezničara i Sarajeva

Edis Mulalić, trener Željezničara, najavio je težak i zahtjevan derbi, posebno za one koji su rođeni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 - Glava mora biti hladna, moramo isključiti emocije, fokusirati se na igru i isključiti sve faktore koji te odvode od igre. Nadam se da će svi na terenu biti na nivou, uključujući i ljude koji dijele pravdu - rekao je Mulalić na konferenciji za medije..

Kao i u najavi prošlih derbija, Mulalić je kazao da se ove utakmice igraju hladne glave i vruća srca, da položaj na tabeli ništa ne znali i da to pokušava prenijeti igračima.

- Njima pokušavam dočarati da se ova utakmica igra kao da ti je zadnja - jasan je trener Želje.

- Respektujemo i cijemo Sarajevo, ali se ne bojimo. Poremetila nas je povreda Hodžića pred Borac i vidjet ćemo hoće li se moći priključiti timu. Imamo par varijanti u glavi pa ćemo vidjeti - dodao je trener Plavih.

Čast da sudi ovaj meč pripala je Admiru Šehoviću iz Sarajeva.

Pomoćnici su također iz glavnog bh. grada, a radi se o Enesu Đoziću i Moameru Čauševiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.