open-navfaktor-logo
search
Dug za kamate
Željezničar će do kraja godine, vjerovatno za sva vremena, raskrstiti s Amarom Osimom?
Tužno, ali je tako. I ako ćemo objektivno, koliko god neprihvatljivi i gnusni bili gromoglasni zvižduci upućeni najtrofejnijem treneru ne samo FK Željezničar već uopće u BiH, pred početak utakmice između Željezničara i Veleža, dio krivice što je od sebe napravio protivnika među navijačima Plavih snosi i on sam - Amar Osim.
02.11.2022. u 20:14
get url
text

- Metafora uspješnog Željezničara, otjelovljenje najuspješnijih dana ponosa i slave svojom krivicom dovelo se u poziciju iz koje nema nazad. Za vijeke vijekova ostat će upisano da je u novijoj historiji Željezničar bio nešto samo kada je Osim predvodio Plave, bez obzira na titulu s Hadžijom i osvojeni Kup sa Adžemom, ali će do kraja godine, vjerovatno za sva vremena, FK Željezničar raskrstiti sa svojim najuspješnijim navijačem koji je po potrebi bio i trener - piše Bosnainfo.

U tekstu se navodi kako su iz Željezničara na upit Faktora obavijestili navijače, simpatitere, cjelokupnu javnost zašto su im po četvrti put ove godine blokirani računi.

- Prva blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu tokom kraja 2018. godine, 2019, 2020. i 2021. godine na iznos 91.888,67 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Druga blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu u 2018. godini na iznos od 45.937,15 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Treća blokada računa odnosila se na pozajmicu od fizičkog lica i bivšeg člana Upravnog odbora od 22. aprila 2020. godine na iznos od 10.000 KM i to je riješeno tako što je ta pozajmica vraćena, i

VEZANI TEKST - Naplata kamata od 2004. do 2015: Bivši uposlenik blokirao Želju

Četvrta blokada računa desila se prije tri dana i račun kluba je zbog toga trenutno blokiran. Radi se o rješenju o izvršenju Općinskog suda za naplatu kamata po prijedlogu bivšeg uposlenika kluba za period od 2004. godine do 2015. godine na iznos od 55.931,65 KM i klub čini sve da se račun što prije odblokira - saopćeno je prošle sedmice Faktoru iz FK Željezničar.

Dvije, dakle, blokade uzrokovalo je pravno lice za usluge iz 2018. odnosno 18, 19, 20. i 21. Treća blokada bila je radi nevraćene pozajmice (najčešći vid izvlačenja iz bilo koje finansijske gabule). Četvrta blokada tiče se bivšeg uposlenika kluba, a javna je tajna da je uposlenik Amar Osim, piše Bosnainfo.

- Činjenica je da nije Osim uzeo telefon i nazvao broj u Općinskom sudu sugerišući da pošalju u klub Rješenje o izvršenju za naplatu kamata, nego je isto pristiglo prema proceduri i kako inače Rješenja pristižu na naplatu - navodi isti izvor.

Bosnainfo iz pouzdanih izvora bliskih upravi kluba saznaje da ovo Rješenje, ne Amar Osim konkretno, zadeverao Upravu do te mjere da, kolokvijalno, pored svih postojećih problema nisu mogli - dahnuti. Ono, međutim, što također saznajemo je da se novac za isplatu kamata Amaru Osimu pronašao i da će najtrofejniji Željin trener do Nove godine biti isplaćen do u fening.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.