navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjet nutricionistice

Želite smršati, za doručak jedite zobenu kašu, ali sa ovim dodacima

Zobena kaša nije samo jedan od ukusnih domaćih obroka koje možete pripremiti, već sa sobom donosi i nebrojeno puno zdravstvenih dobrobiti ako želite izgubiti višak kilograma.

Objavljeno: 11.02.2022. u 08:39
get url
text

Naime, ova namirnica odličan je izvor vlakana za koja je dobro poznato da potiču dobru probavu, zdravlje probavnog sistema i reguliraju apetit, a to su svi važni faktori ako ste na dijeti, piše eatthis.com.

Osim što snižava loš holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zob pozitivno djeluje i na zdravlje arterija.

Iako se radi o vrlo zdravoj namirnici, i njene se dobrobiti mogu poništiti ako zobenu kašu pripremate na pogrešan način i ne pazite šta u nju stavljate.

Odlična je stvar kod pripreme kaše da u nju možete dodati još zdravih namirnica koje će podržati zdravlje, ali i ubrzati gubitak kilograma.

Zamka je u tome što morate birati pažljivo te sastojke jer ako dodate doručku kašiku šećera, jasno je da tijelu ne činite uslugu.

Ako ste na dijeti a često jedete zobenu kažu, evo šta savjetuje nutricionistica Lauren Manaker o tome koje je namirnice najbolje dodati zobenoj kaši.

- Najbolja kombinacija za gubitak kilograma su namirnice koje imaju i zdrave masnoće, proteine i vlakna – ističe Manaker.

Ovo je najbolja kombinacija namirnica

Puno je načina kako unijeti zdrave masnoće, proteine i vlakna zobenoj kaši, ali omiljena kombinacija nutricionistice Manaker su orasi, šumsko voće i chia sjemenke.

Orasi

Orasi sadrže važne nutrijente koji će ubrzati mršanje, a to su zdrave masnoće, proteini i vlakna koja će vas zasititi.

Porcija oraha sadrži četiri grama proteina, dva grama vlakana i 18 grama zdravih masnoća, od kojih su neke omega 3 masnoće koje djeluju protivupalno i povezane su s prevencijom pretilosti.

Naučnici su možda otkrili na koji to način orasi pomažu mršanju, a prema objavljenoj studiji, nakon što su pretili ispitanici konzumirali napitak koji je sadržavao i 14 oraha u periodu od mjesec, nakon čega je MR mozga pokazao da dio koji je zadužen za apetit i kontrolu impulsa jače djeluje kod njih nego ispitanika koji nisu konzumirali orahe.

Ako volite hrskav zalogaj, orahe nasjeckajte, a ako volite da je vaša kaša kremasta, koristite maslac od oraha.

Šumsko voće

Neće samo obroku dodati zanimljive boje i slatkoću nego se radi o odličnom izvoru vlakana koji će isto tako napuniti tijelo jakim antioksidantima biljnog porijekla.

Šumsko voće ima nizak glikemijski indeks i dat će tijelu gorivo uz dodatnu dozu vlakana i nutrijenata koji pomažu kod kontrole kilograma.

Jedna mala porcija sadrži oko pet grama vlakana.

Kada povećate unos svježeg voća, studije pokazuju kako tako možete lako održavati tjelesnu težinu i čak izgubiti kilograme u vrlo kratkom periodu od tri sedmice.

Kako šumsko voće sadrži i visoke nivoe polifenola koji su povezani sa smanjenim rizikom od pretilosti, dodajte ih kaši radi pojačane potrošnje masti.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su čudesne sjemenke s iznimnim nutritivnim vrijednostima zbog čega su i, potpuno opravdano, jedna od najpoznatijih i najkorištenijih namirnica koje nose oznaku "superhrane".

Zbog njihovih iznimnih svojstava nutricionisti savjetuju njihovu redovnu konzumaciju.

Chia sjemenke su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže i sva tri makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.

Vlakna su izrazito bitna u prehrani jer utječu na kvalitetnu i zdravu probavu te pomažu pri održavanju tjelesne težine.

U 100 grama chia sjemenki nalazi se 34 grama vlakana, dok je preporučeni dnevni unos vlakana 25-38 grama za odraslu osobu.

Većina masnih kiselina koje nalazimo u chia sjemenkama su zdrave, nezasićene masne kiseline, sa više od 50 posto udjela omega-3 masnih kiselina.

Chia sjemenke u ovom slučaju djeluju na više načina: vlakna i proteini koje sadrže doprinose kontroli šećera u krvi, pri čemu apetit i nivoi energije ostaje stabilni i nema naglih promjena. Osim toga, zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju tekućinu, obroci koji sadrže ove sjemenke su znatno zasitniji, pa održavaju osjećaj sitosti kroz duže vrijeme.

- Ove sjemenke će kaši dati dodatnu moć, zahvaljujući sposobnosti da bubre u želucu i zaustavljaju osjećaj gladi brzo nakon što ste ih pojeli - kaže Manaker.