navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi pokušati

Želite da vam dan bude produktivan: Ovih pet stvari napravite ujutro

Puno je onih koji su, nakon što alarm ujutro zazvoni, nervozniji nego sretniji jer ih čeka puno posla.

Objavljeno: 14.02.2022. u 07:44
get url
text

Ipak, postoje načini kako možemo taj dio dana iskoristiti najbolje, a studije pokazuju kako pozitivan početak dana može uveliko utjecati na ostatak dana i na osjećaj sreće, navodi terapeut Kayote Joseph, piše marthastewart.com.

Razlog leži u tome da početak dana utječe na aktivacijski sistem koji se mijenja ovisno o informacijama koje prima, pa je bolje razmišljati nakon buđenja o lijepim stvarima koje vas čekaju nego o onim ružnima.

Nauka koja stoji iza navika kaže da ponašanje treba moći lako ponavljati i za dobro se nagraditi. Odaberite samo jednu promjenu i na nju se fokusirajte i budite uporni barem jednu sedmicu prije nego što ukomponirate novu naviku u život.

U nastavku pročitajte navike koje biste trebali usvojiti kako biste od jutra bili sretni i produktivni:

Tijelo morate razumjeti

- Sretna i produktivna jutarnja rutina je ona koja će misli skrenuti u pozitivnom smjeru – navodi Andrea Marcellus.

Savjetuju da sami shvatite šta vas to inspirira mentalno i fizički, razmislite o hrani, vježbanju i onome što će vas motivirati, a kad odlučite izdvojite četiri aktivnosti koje će vas stimulirati i uključite ih u rutinu.

Krećite se

Vježbanje, pa čak i samo kratko, može puno učiniti za zdravu jutarnju rutinu. Kretanje će pokrenuti svaku ćeliju u tijelu, a vas će razbuditi mentalno i fizički, a ako još tokom treninga pazite na disanje i dišete svjesno iz trbuha, računajte na nevjerovatnu dozu energije. Uz to će se dogoditi još nešto – aktivirat će se putevi koji služe za rješavanje problema i kreativnost. Dodajte nježne kretnje jutarnjoj rutini kako biste ojačali um i tijelo.

Doručkujte zdravo

Prema Marcellusu, doručak koji se sastoji od dvije supernamirnice i jedete ga svako jutro sigurno će poboljšati raspoloženje i povećati proizvodnju dopamina. Važno je i odrediti koje to namirnice vama pružaju najviše energije, možda je to avokado ili jaje, jogurt ili kaša…
Izaberite sami, ali pazite da se radi o kvalitetnim namirnicama.

Brinite o sebi

Meditiranje i zapisivanje u dnevnik onoga na čemu smo zahvalni su samo dva načina koji znače da brinete o sebi. Probudite se i zapišite sve na čemu ste zahvalni bili jučer. No, i druge navike, poput pripremanja omiljenog doručka ili vizualizacija dana koji je ispred vas mogu odrediti kakve ćete volje biti. Cilj je opustiti mozak i izbaciti stres iz glave ujutro kako bi dan mogao krenuti na najbolji način.

Obucite šta volite

- Uvijek savjetujem pacijente da se obuku kako vole, a tu se ne radi o taštini već o energiji - dodaje Marcellus, a to se posebno odnosi na rad od kuće.
Svako jutro započnite tako da obučete nešto u čemu se dobro osjećate, uredite kosu i nanesite šminku. Osjećaj da smo sređeni dat će "gorivo" našim emocijama.

Budite dosljedni

Ako ste nekoliko dana pazili kako vam jutro izgleda, ali se onda opet dogodilo da ste se probudili ljuti i nervozni, ne odustajte samo nastavite raditi na sebi.

- Jednom kada počnete primjećivati da izazovi ne stvaraju u vama nervozu i da brzo možete za sve naći rješenje te nemate jake emotivne reakcije, na dobrom ste putu da dan učinite najboljim što on može biti - dodaje Marcellus.