open-navfaktor-logo
search
UABNOR Mostar
Želimo antifašističku BiH
Članovi UABNOR-a položili su cvijeće na Partizansko spomen-obilježje
22.09.2018. u 15:14
get url
text

U sklopu obilježavanja 70 godina SABNOR-a BiH, delegacija UABNOR-a Mostar na čelu s predsjednikom Sejom Đulićem položila je danas cvijeće na Partizanskom spomen-groblju, te odala počast stradalim u Drugom svjetskom ratu. Ranije je održan Sabor antifašista BiH u Mostaru gdje su se odazvale delegacije iz brojnih udruženja iz čitave BiH, koji nisu samo članovi SABNOR-a, nego baštine antifašizam.

-Razgovarali smo o pojavama neofašizma i našem suprotstavljanju svemu tome. Usvojen je nacrt Deklaracije o BiH kakvu mi antifašisti BIH želimo u ovome vremenu. Do nove godine imamo raspravu u svim udruženjima o tome nacrtu nakon čega ćemo se naći u nekom drugom zasjedanju Sabora- kazao je Đulić.

U kratkim crtam pojasnio je kakvu zapravo antifašisti žele BIH.

-Želimo antifašističku BiH , radničku, jer danas je radnik nigdje, sve mu je oteto. Želimo obavezno osnovno i srednje obrazovanje, ali i besplatno visoko obrazovanje, drugačije zdravstvo, čvršće i zdravije veze među ljudima a da se to jedinstvo propagira sa državnog vrha, a ne razgradnja i sve naše različitosti- poručio je Đulić.

Dodao je i to kako je cilj graditi život na onome što je zajedničko a ne forsirati male procente različitosti.

-Različitost shvatamo kao bogatstvo, a ne kao zlo koje nam je netko nametnuo kao izvor podjela. Želimo BiH u kojoj će svako reći da je to njegova zemlja bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost- naglasio je Đulić.

{$galerijaFotografija}

Suada Hadžović, član upravnog odbora Saveza antifašista i boraca BiH, dodaje kako je sretna jer je pokretač ovog jubileja revolucionarni Mostar koji je dao veliki doprinos ostvarivanju antifašističkih vrijednosti.

-Želim da zbijemo redove i krenemo u ofanzivniju borbu, da formiramo front antifašista cijele BiH i da sljedeći jubilej obilježavao u Parlamentu BiH i da antifašizam postane državna politika - poručila je Hadžović.

1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.