open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Želimiru Altarcu Čičku priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva"
Gradsko vijeće Sarajeva danas je na sjednici donijelo odluku da Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" bude dodijeljeno Želimiru Altarcu-Čičku.
30.11.2020. u 11:52
get url
text

Čičak je rođen 21.08.1947.godine u Sarajevu, a kako se u obrazloženju navodi, još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata "in live".

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Tokom ratnih godina, Čičak je u Sarajevu organizirao koncerte u "Slozi", te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina "Imperijal".

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj "Zetri" 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije "Baščaršijske noći" 2008. godine.

Objavio je knjigu "Anitkvarnica snova" autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac-Čičak je dobio mnoga društvena priznanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.