Zelenskiy je rekao da u slučaju rata s Rusijom niti jedna zemlja neće poslati svoju vojsku da brani Ukrajinu.

- Ako dođe do rata, vojska koje zemlje je spremna da nas zaštiti? Ovo se neće dogoditi. Ovo je jako zastrašujuće za NATO. Ako Ukrajina pristupi savezu, NATO će ga morati braniti. To su vrlo ozbiljni izazovi za NATO. Neke evropske zemlje oslanjaju se na to da NATO neće riskirati uključivanjem Ukrajine. Ali ako sada počne sveopšti rat, bit će na granicama nekih zemalja NATO-a - poručio je Zelenskiy.

Ističući da vlada atmosfera panike oko mogućnosti rata između Ukrajine i Rusije u zapadnim zemljama, Zelenskiy je dodao da "kada se govori o ratu između Ukrajine i Rusije, treba biti krajnje oprezan. Otišao sam u Mariupol kada sam postao predsjednik 2019. i tada smo mogli čuti pucnjeve."

Objašnjavajući da se trenutna situacija ne razlikuje od prošlogodišnje, Zelenskiy je rekao da "u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Litvaniji mediji ostavljaju dojam da je rat. Ali to nije tako. Ne treba nam ova panika. Broj vojnika se povećao, ali to sam rekao početkom 2021. o ruskim vojnim vježbama. Mislim da situacija nije napetija nego tada", poručio je Zelenskiy na konferenciji za novinare u Kijevu.

Napominjući da nije moguće jasno reći hoće li biti rata ili ne, Zelenskiy je rekao kako će “možda biti rata. Ako će doći do rata punog razmjera, onda to neće biti rat samo s Ukrajinom ili samo na teritoriju naše države. Bit će to hibridni rat koji uključuje informacijske i cyber napade.”

Rekao je također kako je Ukrajina spremna za sve vrste scenarija.

Naglašavajući da bi sankcije zapadnih zemalja Rusiji trebale biti provedene prije moguće invazije.

- Hoće li naknadne sankcije biti korisne za Ukrajinu? Ja ne mislim tako. Ako dođe do rata, koja će biti potreba za sankcijama? Ove sankcije definitivno nisu za našu zemlju. Evropska unija želi obuzdati potpunu agresiju na sebe, ali to se ne može učiniti na štetu naše države. Umrlo je 15.000 naših građana i mnoge zemlje raspravljaju o sankcijama nakon (moguće invazije). Mislim da to nije pošteno - poručio je Zelenskiy.

U svom govoru Zelenskiy je također kritikovao pristup SAD-a krizi u regiji.

- Bijela kuća shvaća da postoje opasnosti, stalno govori o tom pitanju, stalno podržava ovo pitanje i zaoštrava ga koliko god je to moguće. Po mom mišljenju ovo je greška. (Američka evakuacija nekih svojih diplomata iz Kijeva) Ovo su pogrešni i ekstremni koraci koji nam ne idu u prilog - rekao je.

Poručio je kako je spreman na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u bilo kojem formatu.

- Zašto me Putin poziva u Soči? Da skijamo? Onda se nađemo u Odesi, idemo na more. Ne bojim se susreta s Putinom, može biti bilateralni ili bilo koji format, spreman sam - zaključio je Zelenskiy.