open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Zelenski: Želimo samo jedan posto aviona i tenkova koje ima NATO
Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je kako žele samo jedan posto aviona i tenkova koje ima NATO i da 31 dan čekaju tu pomoć.
27.03.2022. u 12:03
get url
text

Zelenski se u videoporuci obratio NATO-u i Rusiji. Zapadne zemlje je pozvao da pošalju teško naoružanje za odbranu Ukrajine protiv Rusije.

- Vrlo je jasna cijena te sigurnosti: avioni, tenkovi i sistemi zračne odbrane za Ukrajinu. To je oružje koje naši partneri imaju, a koje samo skuplja prašinu kod njih - naglasio je Zelenski.

Dodao je kako žele samo jedan posto aviona i tenkova koje ima NATO.

- Ne želimo više, i na to čekamo 31 dan. Dobro, ko vodi evropsko-atlantsku zajednicu? Da li i dalje Moskva putem zastrašivanja? Partneri trebaju pojačati pomoć Ukrajini - rekao je Zelenski koji je upozorio kako je u pitanju sigurnost Evrope.

Osvrnuo se i na sastanak ukrajinske delegacije sa zvaničnicima iz Sjedinjenih Američkih Država održan u Poljskoj.

Dodao je kako je razgovarano o onome šta Ukrajini treba te istakao kako ukrajinska vojska ruske projektile ne može gađati puškama.

- Bez velikog broja tenkova i drugih oklopnih vozila te aviona nemoguće je vratiti Mariupolj - mišljenja je Zelenski.

Ruskim vojnicima je poručio kako ništa što urade u privremeno okupiranim gradovima neće im biti od koristi.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da su ukrajinske snage uspješnim operacijama na određenim područjima potisnule ruske trupe na više od 70 kilometara od Kijeva.

- U nekim područjima ne vidimo povlačenje i jedinice Oružanih snaga Rusije su i dalje 35 kilometara udaljene od Kijeva - rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandr Motuzjanjk.

Istakao je da u odbrani Ukrajine učestvuju Ukrajinci iz cijelog svijeta, a ne samo oni koji žive u državi.

- Trenutno vidimo da se mnogo ukrajinskih državljana vraća u Ukrajinu kako bi se pridružili redovima branilaca - rekao je Motuzjanjk.

Dodao je da je Ukrajina uspješno provela mobilizaciju te naveo da je trenutno u toku druga faza mobilizacije u toj zemlji,

- Doveli smo dodatne rezerve od više od 100.000 ljudi. Trenutno se cijela zemlja uključila u borbu protiv agresora - tvrdi Motuzjanjk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.