open-navfaktor-logo
search
Posredovanje Turske
Zelenski zahvalio Erdoganu na 215 Ukrajinaca razmijenjenih s Rusijom
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za 215 Ukrajinaca koji su vraćeni nakon razmjene zatvorenika s Rusijom. 
22.09.2022. u 09:53
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zelenski je videolinkom razgovarao s komandantima Azovskog korpusa koji su razmjenom vraćeni Ukrajini. Čestitao je komandantima koji su oslobođeni od ruskog zarobljeništva.

- Drago mi je vidjeti vas nakon što smo dugo vremena razgovarali samo telefonom. Ponosni smo na sve što ste učinili za našu zemlju - kazao je Zelenski.

Zelenski je zahvalio i Erdoganu na posredovanju za spašavanje 215 Ukrajinaca među kojima su bili i osuđeni na smrtnu kaznu.

Dodao je kako se pet članova korpusa koji su oslobođeni razmjenom iz sigurnosnih razloga nalazi u Turskoj te da su o tome razgovarali s Erdoganom.

- Peterica komandata Azova bit će pod posebnom zaštitom Erdogana u Turskoj. To su Sergej Volinski, Svjatoslav Palamar, Denis Prokopenko, Oleg Homenko i Denis Šlega - kazao je Zelenski koji je još jednom zahvalio Erdoganu.

Podsjetio je kako je u procesu razmjene Rusiji vraćeno 55 vojnika.

Šef kabineta ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak saopćio je kako se među 215 razmijenjenih osoba nalazi 108 boraca Azovskog korpusa.

Saopćeno je kako je ovo najveća razmjena od 24. februara i da je u toku proces oporavka spašenih boraca.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je da je 200 ratnih zarobljenika razmijenjeno između Rusije i Ukrajine kao rezultat diplomatske komunikacije koju je vodio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Erdogan je u Centru Turkevi u New Yorku odgovarao na pitanja novinara u vezi s posjetom Sjedinjenim Američkim Državama.

Ističući da je razmjena zarobljenika, koja se dogodila uz posredovanje Turske, važan korak prema okončanju rata, Erdogan je rekao da se napori za uspostavu mira između Rusije i Ukrajine nastavljaju.

Zahvalivši ruskom predsjedniku Putinu i ukrajinskom predsjedniku Zelenskom što su omogućili razmjenu zarobljenika, Erdogan je rekao:

- Također bih želio zahvaliti svim svojim prijateljima koji su se potrudili u ovom procesu.

1 od 562
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.