open-navfaktor-logo
search
Neljudski okupatori
Zelenski upozorio na rusku propagandu: U Mariupolju će tijela prikazivati kao da su ih ubili Ukrajinci
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako su dobili informacije da će Rusi izvesti opsežnu provokaciju u Mariupolju, koji drže pod blokadom.
08.04.2022. u 08:42
get url
text

- Oni će prikazivati da žrtve u Mariupolju izgledaju kao da su ih ubili Ukrajinci, a ne ruska vojska. Sakupljaju leševe s ulica i mogu ih koristiti negdje drugo za svoje propagandne scenarije - poručio je Zelenski.

U obraćanju naciji, Zelenski je naveo da napad Rusije na Ukrajinu traje 43 dana i da ukrajinski narod hrabro pruža otpor.

- Kad bi svi na svijetu imali 10 posto hrabrosti koju imamo mi Ukrajinci, onda ne bi bilo opasnosti za međunarodno pravo, za slobodu naroda - rekao je Zelenski.

Napominjući da su sankcije Rusiji nedovoljne da zaustave rat, Zelenski je rekao da su potrebne veće i hrabrije sankcije, te dodao:

- Ako nam se da oružje, to će biti najjača sankcija Rusiji.

Podsjetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) jučer suspendirala članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

- Rusija odavno nema nikakve veze s konceptom ljudskih prava. Možda će se to jednog dana promijeniti. No do sada ruska država i ruska vojska predstavljaju najveću prijetnju konceptima slobode, ljudske sigurnosti i ljudskih prava u svijetu. To se jasno vidjelo u Buči - podvukao je predsjednik Ukrajine Zelenski.

Napominjući da će Rusija u narednom periodu vršiti opsežne provokacije, te kako imaju informacije o tome.

- Imamo posla s neljudskim okupatorima. Oni koriste leševe kao ukrase i propagandni materijal kako bi prikrili vlastita ubistva - poručio je Zelenski.

Pozvao je strane diplomate da se vrate u Kijev, ističući da je nastavak rada diplomatskih misija u Kijevu jasna poruka kojom se pokazuje da je Kijev glavni grad Ukrajine, a ne ruske pokrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.