open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski predsjednik
Zelenski: UN mora obezbjediti sigurnost nuklearne elektrane Zaporožje
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je pozvao na hitnu akciju kako bi se osigurala bezbjednost Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi koja je trenutno pod kontrolom Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).
18.08.2022. u 16:44
get url
text
get url
text

Nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom u ukrajinskom gradu Lavovu, Zelenski je na Telegramu objavio da je posebna pažnja posvećena ruskoj "nuklearnoj ucjeni" u elektrani Zaporožje.

- Ovaj namjerni teror agresora može imati globalne katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Zato UN mora osigurati bezbjednost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa - istakao je Zelenski.

Ranije je Rusija objavila da Ukrajina planira "provokaciju" u nuklearnoj elektrani, a Kijev odbacuje te optužbe.

Na sastanku se također Ukrajina složila s Guterresom da će nastaviti koordinaciju provođenja sporazuma o žitaricama.

- Također smo razgovarali o mogućim pravcima njegovog razvoja, pitanju ilegalne i prinudne deportacije Ukrajinaca, oslobađanju naših vojnih lica i medicinara iz zarobljeništva - dodao je Zelenski.

U jednodnevnoj posjeti Lavovu boravi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je održao sastanak sa Zelenskim u palati Potocki, o aspektima odnosa Turkiye i Ukrajine na nivou strateškog partnerstva.

Nakon razgovora Erdogana i Zelenskog počeo je njihov trilateralni sastanak sa Guterresom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.