open-navfaktor-logo
search
Napadi na civile
Zelenski: Ukrajina neće oprostiti stotine i stotine žrtava, umjesto oprosta bit će Sudnji dan
Ukrajina neće oprostiti napade Rusije na nevine ljude, rekao je kasno u nedjelju predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski.
07.03.2022. u 09:01
get url
text

- Nećemo oprostiti projektil koji je naša protivzračna odbrana oborila iznad Okmadita (dječije bolnice)... Nećemo oprostiti pucanje na nenaoružane ljude - rekao je Zelenski u videoporuci na Telegramu i dodao:

- Nećemo oprostiti stotine i stotine žrtava. Hiljade i hiljade onih koji pate. Ni Bog neće oprostiti. Ni danas. Ni sutra. Nikad. A umjesto oprosta, bit će Sudnji dan. Siguran sam u to.

Kada je riječ o tvrdnjama Rusije o bombardovanju samo odbrambene industrije, Zelenski je rekao da je to "namjerno ubistvo" jer se nalazi u gradovima u blizini civila. On je dodao da je većina ovih preduzeća izgrađena prije nekoliko decenija, u vrijeme Sovjetskog Saveza.

​​​​​​​Također je rekao da je odlučio da Harkovu, Černihivu, Mariupolju, Hersonu, Hostomelju i Volnovahi, koji su bili na meti ruskih napada, dodijeli počasnu titulu "Grad heroj".

Najmanje 364 civila su ubijena, a 759 ranjeno u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula rat protiv te istočnoevropske države 24. februara, podaci su Ujedinjenih nacija.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćila je da je iz Ukrajine u susjedne zemlje prešlo više od 1,5 miliona izbjeglica navodeći da je u pitanju najbrže rastuća izbjeglička kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata.

UNHCR je upozorio da bi, ako situacija u Ukrajini dalje eskalira, do četiri miliona civila moglo pobjeći iz te zemlje.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.