open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski: Sukobi se vode na frontu dugom najmanje 1.000 kilometara
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su u ratu protiv Rusije nastavljeni sukobi na liniji fronta dugoj najmanje 1.000 kilometara te da se najintenzivniji sukobi vode u Donjeckoj oblasti.
06.11.2022. u 11:13
get url
text

- Znamo na šta se neprijatelj sprema. Odgovorit ćemo i nastaviti da oslobađamo naš teritorij - poručio je Zelenski u poruci na Telegramu.

Ističući da ruske snage nastavljaju sa napadima raketama i bespilotnim letjelicama kamikaza (UAV) u Ukrajini, Zelenski je napomenuo da ukrajinske snage uništavaju sve više projektila i bespilotnih letjelica.

- Moramo osigurati punu zaštitu zračnog prostora Ukrajine i nastavit ćemo činiti sve što je moguće za to - rekao je Zelenski, navodeći da očekuju dobre vijesti u vezi sa uvođenjem sistema protivzračne i protivraketne odbrane u zemlju.

Navodeći da Rusija koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje protiv Ukrajine, a pojavile su se i razne poruke da su neki iranski zvaničnici to priznali, Zelenski je rekao kako pouzdano znaju da su iranski instruktori učili ruske teroriste da koriste dronove, a Teheran o tome potpuno šuti.

VEZANI TEKST - Iran: Dali smo Rusiji ograničeni broj dronova mjesecima prije rata u Ukrajini

Ističući da se najintenzivniji sukobi vode na Donjeckom frontu u Ukrajini, Zelenski je rekao:

- Kontinuirani sukobi se nastavljaju na drugim dijelovima fronta. Sukobi se nastavljaju na liniji fronta od najmanje 1000 kilometara.

Podsjećajući da se ukrajinski proizvodi od žita i dalje nastavljaju zahvaljujući inicijativi za žito Crnog mora, Zelenski je rekao:

- U protekloj sedmici 28 brodova koji su prevozili više od 800.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je luke Odesa, Černomorsk i Pivdenny (Južni).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.