open-navfaktor-logo
search
"Najvažnija tačka"
Zelenski: Spremni da razgovaramo o neutralnosti; Scholzu poručio da sankcije protiv Rusije moraju biti intenzivirane
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o toku pregovora s Ruskom Federacijom i protivljenju Ukrajine ruskoj agresiji, prenosi Ukrinform.
28.03.2022. u 18:50
get url
text

- Razgovarao sam s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o toku pregovaračkog procesa. Izvijestio sam ga o napretku u suzbijanju agresije i zločina Ruske Federacije. Izrazio sam zahvalnost na pomoći koju je pružila Njemačka. Pritisak na Rusiju mora da se nastavi, sankcije moraju biti intenzivirane - napisao je Zelenski na svom Twitter nalogu.

Ruski predsjednik Putin je 24. februara započeo invaziju na Ukrajinu.

Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno pucaju na stambena područja ukrajinskih gradova, naselja i sela koristeći artiljeriju, MLRS i balističke rakete. U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i najavljena opća mobilizacija.

Ranije danas Zelenski je rekao da je njegova vlada spremna razgovarati o usvajanju neutralnog statusa u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom.

U intervjuu s nezavisnim ruskim novinarima, Zelenski je rekao da bi svaki takav dogovor morao biti stavljen na referendum u Ukrajini.

I ranije je davao slične komentare, ali rijetko tako žestoke, prenosi BBC.

Ovo je kazao nakon vijesti da bi pregovori između dvije zemlje trebali biti nastavljeni ove sedmice u Turskoj.

- Sigurnosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo da idemo na to. Ovo je najvažnija tačka - rekao je Zelenski u 90-minutnom video pozivu.

Neutralnost znači da se država ne udružuje vojno s drugima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.