open-navfaktor-logo
search
Poslao i poruku o ratu
Zelenski slavi pobjedu: Učinit ću sve da iduće godine budemo domaćini Eurosonga
Ukrajina je pobijedila na sinoćnjem Eurosongu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je dati sve od sebe da njegova zemlja ugosti Eurosong sljedeće godine. 
15.05.2022. u 08:40
get url
text

Pobjednik takmičenja tradicionalno je domaćin finala sljedeće godine, ali uz žestoke borbe koje su još uvijek u toku u Ukrajini, nije jasno gdje će se održati 2023.

Kad je na Twitteru sugerirano da bi, ako Ukrajina ne može biti domaćin, Velika Britanija - koja je na drugom mjestu - trebala ponuditi domaćinstvo, britanski ministar odbrane te zemlje Ben Wallace je odgovorio: "Na ovaj ili onaj način, to će biti u Ukrajini!"

- Naša je hrabrost zadivila svijet, a naša muzika osvojila Evropu - napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon pobjede ukrajinskih predstavnika na ovogodišnjoj Euroviziji u Torinu.

On je zahvalio Kalusha Orchestri na pobjedi i svima koji su glasali za Ukrajinu.

- Siguran sam da naš pobjednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko - dodao je.

Kalush Orchestra pobijedio je na Euroviziji s pjesmom Stefania na talasu masovne podrške javnosti. Otpjevana na ukrajinskom, pjesma je kombinacija rapa i tradicionalnog folka i posvećena je pjevačevoj majci.

VEZANI TEKST - Ukrajina je pobjednik Eurosonga

Ukrajina je bila tek četvrta nakon glasanja nacionalnih stručnih žirija, ali je osvojila uvjerljivo najviše glasova publike, što joj je u konačnici donijelo pobjedu s ukupno 631 bodom.

- Molim vas, pomozite Ukrajini i Mariupolju! Pomozite Azovstalu - zavapio je pjevač benda Oleh Psiuk nakon nastupa.

Političke poruke na Euroviziji inače nisu dopuštene, ali organizatori su objavili da razumiju duboke osjećaje o Ukrajini i da sve izraze podrške toj zemlji smatraju više humanitarnim nego političkim. 

Ovo je treća ukrajinska pobjeda u historiji Eurovizije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.