open-navfaktor-logo
search
Šta Moskva želi
Zelenski: Ruska vojna operacija u Ukrajini je samo početak
Ruska vojna operacija u Ukrajini samo je početak jer Moskva želi pokoriti druge zemlje, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 
23.04.2022. u 08:42
get url
text

- Ruska invazija na Ukrajinu je bila zamišljena samo kao početak, onda žele da zauzmu druge zemlje. Naravno, branićemo se koliko god bude potrebno da razbijemo ovu ambiciju Ruske Federacije - rekao je Zelenski u video obraćanju nacija.

Pozivajući zemlje koje su ostale neutralne dok se nastavlja rat Rusije protiv Ukrajine, Zelenski je rekao da je Ukrajina "prva na ovom putu".

Tvrdeći da je cilj ruske vojske da preuzme kontrolu nad jugom Ukrajine, rekao je:

- Proširila se vijest da je njihov zadatak sada navodno da uspostave kontrolu nad južnom ukrajinskom granicom i svakom moldavskom granicom - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao da sve zemlje i nacije koje vjeruju u pobjedu života nad smrću trebaju stati uz Ukrajinu.

On je također zahvalio ukrajinskim partnerima koji su isporučili oružje koje je Kijev želio.

- Zahvalan sam svim našim partnerima koji su nas konačno čuli, koji su nam pružili upravo ono što smo tražili - rekao je Zelenski.

Zelenski je također pozvao Ukrajince na teritoriji koju kontroliše ruska vojska da se odupru ruskim snagama.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 2.435 civila su ubijena, a 2.946 ranjeno u Ukrajini od početka rata, govore procjene Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće. Više od pet miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopštila je agencija UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.