open-navfaktor-logo
search
Uoči Dana nezavisnosti
Zelenski: Rusija sprema nešto ružno i opako
Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija mogla pokušati učiniti nešto "ružno" i "opako" dok se Ukrajina priprema za proslavu godišnjice svoje nezavisnosti sljedeće sedmice.
21.08.2022. u 08:52
get url
text

U svom noćnom videoobraćanju ukrajinski predsjednik rekao je da Ukrajinci ne smiju dopustiti Moskvi da "širi malodušnost i strah", dok zemlja obilježava 31. godišnjicu svog odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza.

Također se osvrnuo na niz eksplozija posljednjih dana na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija zauzela i pripojila tokom upada 2014. godine.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, ali analitičari kažu da su barem neki od njih omogućeni novom opremom koju koriste ukrajinske snage.

- Ove godine doslovno možete osjetiti Krim u zraku, da je tamošnja okupacija samo privremena i da se Ukrajina vraća - rekao je Zelenski.

Poručio je i kako se za pobjedu Ukrajine još treba boriti.

- Još treba mnogo toga, još treba istrajati i izdržati, nažalost, mnogo boli. Ali Ukrajinci sa pravom mogu biti ponosni na sebe, svoju zemlju i svoje heroje - kazao je ukrajinski predsjednik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.