open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski predsjednik
Zelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine u Ukrajini
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom videu koji je objavljen na Facebooku optužio je Rusiju da pokušava prikriti dokaze o ratnim zločinima, koje su njene trupe počinile u okupiranim područjima u Ukrajini.
05.04.2022. u 08:02
get url
text

Prvi čovjek Ukrajine, koji će se danas obratiti na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, istakao je da je vlast Vladimira Putina organizirala propagandnu operaciju kako bi dovela u sumnju izvještaje da su njihove snage ubile ukrajinske civile.

- Moramo biti svjesni da nakon otkrivenih masovnih ubistava civila u regiji Kijev okupatori mogu imati drugačiji odnos prema svojim zločinima u drugom dijelu naše zemlje gdje su došli - rekao je Zelenski te dodao da oni "već pokreću lažnu kampanju kako bi prikrili svoju krivicu za masovna ubistva civila u Mariupolju".

Istakao je da će Rusija napraviti desetke intervjua, remontirati snimke i ubijat će ljude kako bi izgledalo kao da ih je neko drugi ubio.

- Istu su taktiku koristili kada su okupatori oborili malezijski Boeing iznad Donbasa. Okrivili su Ukrajinu. Čak su smislili razne teorije zavjere. Išli su toliko daleko da su tvrdili da su leševi ubačeni u avion prije nego se srušio – kazao je čelnik Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.