Ukrajinski predsjednik održao je konferenciju za medije u podzemnoj željeznici Kijevu, i tom prilikom rekao da će prekinuti pregovore s Moskvom ukoliko raspiše referendum o nezavisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersona i Zaporožja.

- Ako naši ljudi budu ubijeni u Mariupolju, ako raspišu lažni referendum u novim lažnim republikama, Ukrajina neće učestvovati ni u kakvim pregovaračkim procesima - rekao je Zelenski.

Osvrnuo se i na raketni napad ruskih snaga na Odesu, na jugu Ukrajine u kojem je poginulo najmanje šest osoba, a povrijeđeno 18.

Kako je kazao, glavni lučki grad na jugu Ukrajine danas je pogodilo sedam projektila.

- Ubili su tromjesečnu bebu. Rat je počeo kada je ova beba imala mjesec dana. Možete li uopće zamisliti šta se dešava - rekao je Zelenski.

Na pitanje o sutrašnjoj posjeti američkog ministra odbrane Lloyda Austina i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, Zelenski je rekao "ne treba da dolaze ovamo praznih ruku."

- Očekujemo konkretne stvari i konkretno oružje. To je isto što sam govorio i liderima drugih zemalja... Apelujemo na sve lidere da je ovdje pravi rat. Dođite kod nas, rado ćemo vas vidjeti, ali molim vas, donesite nam pomoć o kojoj smo razgovarali, koju imate, koju imate priliku donijeti - poručio je predsjednik Ukrajine.