open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Zelenski optužio Rusiju da je teroristička država, stigao ruski odgovor
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu isječak iz intervjua za američku televizijsku mrežu NBC.
29.06.2022. u 09:44
get url
text

Isječak je popratio ovim riječima:

- Rat će završiti pobjedom Ukrajine. Koliko god bilo teško, okupatore moramo istisnuti s naše zemlje.

Zelenski je tokom intervjua govorio o borbi za nezavisnost, važnosti podrške civiliziranom svijetu, trenutnoj situaciji na bojnom polju i procesu donošenja odluka.

- Za mene je uvijek bilo jako važno da Ukrajina ne postane tampon zona. Ukrajinski narod je izabrao evropski put i relevantne vrijednosti. Te vrijednosti odgovaraju u Evropi, Sjedinjenim Državama i Ukrajini. I želimo biti dio tih vrijednosti.

Ipak, nekada davno postojao je Sovjetski Savez, mi smo bili dio ove države. Bili smo dio ovog Sovjetskog Saveza. Roditelji su nam tamo rođeni i ja sam tamo rođen, u to vrijeme. Međutim, danas želimo biti nezavisni.

Čak i prije Sovjetskog Saveza, Ukrajinci su željeli imati svoju zemlju, svoje tradicije, i vjerujem da je to normalno ako se poštuje ukrajinski izbor suvereniteta. Napokon imamo nezavisnost i vidite koliko se za nju borimo i kako se borimo za te vrijednosti - rekao je Zelenski.

Zelenski je optužio pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.