open-navfaktor-logo
search
Mir bez odlaganja
Zelenski optimističan pred naredne runde rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako odluka o održavanju novog sastanka pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu nije loša.
28.03.2022. u 09:03
get url
text

- Predstoji nova runda pregovora jer mi tražimo mir, zaista, bez odlaganja. Kako sam obaviješten, postoji prilika i potreba za sastankom licem u lice u Turskoj. Ovo nije loše. Hajde da pogledamo na rezultat - rekao je on u videoobraćanju koje je u nedjelju kasno objavio njegov ured.

Dodao je da su ukrajinski prioriteti u pregovorima poznati, a to su, kako je kazao, nesumnjivo, suverenitet Ukrajine i teritorijalni integritet. Zelenski je podvukao da su efikasne sigurnosne garancije za Ukrajinu obavezne.

- Naš cilj je očigledan - mir i obnova normalnog života u našoj matičnoj državi što je prije moguće - dodao je Zelenski.

Naglasio je da su sankcije Rusiji, protiv agresije, potrebne sve dok ruske trupe ostaju na teritoriji Ukrajine.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je u razgovoru s ruskim liderom Vladimirom Putinom dogovorio da se naredni sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine održi u Istanbulu.

Iz Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Putin telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji i pregovorima u vezi s ratom između Rusije i Ukrajine.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora naglasio neophodnost što skorijeg proglašenja prekida vatre, uspostave mira i poboljšanja humanitarne situacije u regiji.

Erdogan je poručio da će Turska i dalje pružati svu potrebnu podršku u tom procesu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.