open-navfaktor-logo
search
Nestale hiljade građana
Zelenski: Nakon Buče, ruska vojska promijenila taktiku
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je nakon izvještaja o masovnim ubistvima u gradu Buča, nedaleko od Kijeva, ruska vojska promijenila taktiku i pokušala uništiti dokaze o zločinima koje su počinili na područjima koja su okupirali.
07.04.2022. u 08:39
get url
text

Zelenski je naveo da se stav svijeta prema modernoj ruskoj državi promijenio nakon onoga što je vidio u Buči.

- Nakon Buče, ruska vojska je promijenila taktiku. Imamo informacije da ruske trupe pokušavaju ukloniti mrtve ljude, mrtve Ukrajince s ulica i podruma teritorija koje su zauzeli. Ali oni ne mogu pobjeći od odgovornosti. Već znamo da je nestalo hiljade građana - rekao je ukrajinski predsjednik. 

Zelenski je istakao da će zahvaljujući objektivnoj istrazi, očevidcima i satelitskom nadzoru biti otkriveni ruski ratni zločini na tlu Ukrajine. Istakao je da su danas zapadne zemlje najavile novi paket sankcija protiv Rusije. Međutim, smatra da navedene sankcije nisu dovoljne unatoč tome koliko se čine učinkovitim.

Zelenski je mišljenja da "demokratski svijet mora odbiti rusku naftu".

- Izvoz nafte je jedan od temelja ruske agresije - rekao je Zelenski.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako su tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginula najmanje 1.563 civila, a 2.213 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,27 milion civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.