Usljed ruskih raketnih udara na energetsku infrastrukturu vlasti su otvorile hiljade tzv. "nepobjedivih" centara u kojima se ljudi mogu zgrijati, dobiti vodu, internet i telefon. U sinoćnjem obraćanju Zelenski je sugerirao da gradonačelnik Vitalij Kličko i njegovi saradnici nisu učinili dovoljno.

- Nažalost, lokalne vlasti nisu obavile dobar posao u svim gradovima. Posebno je puno pritužbi bilo u Kijevu... Da budem blag, treba više raditi. Molim, obratite pažnju, ljudima u Kijevu treba više pomoći, brojni su bez struje 20, 30 sati. Očekujemo od gradonačelnika kvalitetan posao - dodao je Zelenski.

On je također kritizirao one koji su, kako je rekao, lagali u službenim izvještajima, ali nije naveo na šta konkretno misli. Dosad je otvoreno više od 4.000 centara.

Radi se o neuobičajenim izjavama budući da je Zelenski od početka rata pokušavao ostaviti dojam nacionalnog jedinstva i obično je hvalio druge dužnosnike. Kličko, 51-godišnji bivši bokser, izabran je za gradonačelnika Kijeva 2014. Njegov ured zasad nije reagirao.