open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski predsjednik
Zelenski dao nove informacije o ofanzivi, Rusi priznali da gube gradove
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage sada vratile više od 6.000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom, na istoku i jugu.
13.09.2022. u 07:53
get url
text

U svom kasnom videoobraćanju u ponedjeljak predsjednik Zelenski je rekao:

- Od početka septembra do danas naši ratnici su već oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine - na istoku i jugu. Kretanje naših trupa se nastavlja.

VEZANI TEKST - Zastupnici u 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga zahtijevaju Putinovu ostavku

Zelenski je zahvalio nekoliko ukrajinskih brigada koje su učestvovale u protivofanzivi opisujući njihove borce kao "prave heroje". Nije detaljnije govorio o tome koji su još gradovi i sela oslobođeni.

Čini se da je ukrajinsko napredovanje u protuofanzivi bilo brzo. Prošlog četvrtka Zelenski je rekao da su ukrajinske snage ponovno zauzele 1.000 kvadratnih kilometara, ali do nedjelje se ta navedena brojka utrostručila na 3.000 kvadratnih kilometara. Jučer je rekao da je oslobođeno 6.000 kvadratnih kilometara. 

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji. 

Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

- Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika Vladimira Putina štete budućnosti Rusije i njenih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije! - stoji u izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.