Komentari Zelenskog uslijedili su nakon što je Kina rekla da SAD nije u poziciji da iznosi zahtjeve, nakon što je američki ministar vanjskih poslova svog kineskog kolegu upozorio da Kina ne isporučuje oružje Rusiji.

- Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu. Zapravo, volio bih da bude na našoj strani, ali trenutno mislim da to nije moguće", naglasio je za njemačke dnevne novine i dodao da vidi "priliku da Kina napravi pragmatičnu procjenu onoga što se ovdje događa.

- Ako se Kina udruži s Rusijom, doći će do svjetskog rata i mislim da je Kina toga svjesna - upozorio je ukrajinski predsjednik.
Američki državni sekretar Antony Blinken u subotu je upozorio glavnog kineskog diplomata Wang Yija na posljedice slanja oružja Rusiji. Blinken je u razgovoru za medije nakon sastanka kazao da je Washington zabrinut da Peking razmatra opskrbu Moskve oružjem.

Govoreći o Moldaviji, Zelenski je njemačkom mediju rekao da je Ukrajina moldavskoj predsjednici Maiji Sandu proslijedila obavještajne podatke koji sugeriraju da Rusija planira državni udar u njenoj zemlji.

- Maia Sandu nikad me nije pitala za pomoć, ali mi je zahvalila na informacijama. Vrlo dobro poznaje našu situaciju. Ukrajina će uvijek biti spremna pomoći Moldaviji - dodao je.

Kremlj je danas saopćio da su odnosi Rusije s Moldavijom vrlo napeti i optužio je moldavske čelnike da su antiruski nastrojeni, sedam dana nakon što je Kišinjev rekao da je osujetio ruski pokušaj državnog udara.