open-navfaktor-logo
search
Odata počast
"Zelene beretke" u Dobrovoljačkoj: Patriote su uspjele poraziti četvrtu silu u Europi
Pripadnici Udruženja Zelene beretke, kao i svake godine do sada, okupili su se u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, današnjoj Hamdije Kreševljakovića, kako bi odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 29 godina.
03.05.2021. u 10:48
get url
text

Drugi i teći maj su najznačajniji u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kazao je na današnjem obilježavanju Vahid Alić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad.

- Drugog maja bivša JNA je konačno pokazala svoje pravo lice i stavila se na stranu agresije. Nažalost, iako su još tad mnogi naši sugrađani vjerovali da je ona jedini garant sigurnosti to se pokazalo netačnim jer ranom zorom 2. maja, potpomognuta niškim specijalcima, srpskim dobrovoljcima i paravojnim formacijama SDS-a izvršila je žestok napad na grad Sarajevo ciljano na državne institucije - Predsjedništvo, Televiziju, Poštu, Elektroprivedu, sve sa ciljem presijecanja komunikacije s ostatkom svijeta i dokazivanja evropskoj i svjetskoj zajednici da ovakva BiH ne može opstati - podsjetio je Alić.

Tog dana je na Sarajevskom aerodromu delegacija BiH na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem zarobljena.

{$galerijaFotografija}

- Nakon povratka s pregovora u Lisabonu, delegacija BiH na čelu sa Izetvegovićem je kidnapovana, dakle, klasični državni udar. Tog 2. maja borbe su trajale cijeli dan sve do kasno u noć kada su jedinice Zelenih Beretki, Patriotske lige, MUP-a specijalne jedinice i druge jedinice u sastavu Teritorijalne odbrane, uspjele poraziti četvrtu silu u Europi, bivšu JNA i vratiti je na početne položaje - dodao je Alić.

U međuvremenu, podsjetio je, dogovorena je razmjena predsjednika Alije Izetbegovića i delegacije BiH za vojnike Druge armijske oblasti na čelu sa Milutinom Kukanjcem.

- Nažalost, ni tada bivša JNA nije ispoštovala dogovor gdje je trebala izaći samo sa ličnim stvarima. Krenuli sa punom ratnom opremom i naoružanjem te je u bivšoj Dobrovoljačkoj došlo do razmjene vatre sa našim pripadnicima gdje veći broj naših pripadnika ranjen, a na strani bivše JNA poginulo je šest vojnika i određen broj istih je ranjen. Zaustavljena je kolona i pružena im je pomoć, ostali su zarobljeni i kasnije razmjenjeni. Od toga dana kreće pakao za Sarajevo i njegove građane. Zahvaljujući braniocima mi se danas nalazimo ovdje i imamo jedinstvenu, nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu - zaključio je Alić.

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić je istakao da neki krugovi zloupotrebljavaju 2. i 3. maj u političke svrhe i žele obmanuti javnost o tome koje je bio agresor u Sarajevu i BiH. On je podsjetio da je dejstvom iz kasarne Druge vojne oblasti do događaja u Dobrovoljačkoj ubijeno sedam ili osam civila, među kojima i jedan visokorangirani političar Socijaldemokratske partije te je kazao da se malo o tome govori.

- Što se tiče događaja iz Dobrovoljačke, da je neko želio da nekoga ubija, bili bi svi ubijeni, a 195 ili 198 oficira, odnosno kompletna komanda Drugog korpusa JNA je zarobljena i predana u razmjeni bez povreda, maltretiranja i slično. Nikada se nije desilo da jedan grad zarobi agresorsku komandu i da je sprovede normalno bez problema - kazao je Švrakić.

On je naglasio da su branioci Sarajeva tog 2. i 3. maja odbranom Predsjedništva odbranila i državnost Bosne i Hercegovine.

- Taj dan je napadnuta i pošta i televizija da se prekinu sve komunikacije u Sarajevu i BIH. Napadnuta je i skupština da bi se zauzeo parlament, što pokazuje da je agresor imao izuzetno osmišljen plan zauzimanja institucija BiH i obaranje njene državnosti - kazao je Švrakić.

VEZANI TEKST - Za otmicu predsjednika Izetbegovića niko nije odgovarao, razmijenjen 3. maja za Kukanjca

Švrakić je kazao da boračka populacija u BiH društvu nije dobila zasluženo mjesto te je ukazao i na problem u obrazovnom programu koji se ogleda u nedostatku tretiranja perioda agresije na BiH na časovima historije.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Dobrovoljačka, Hamdije Kreševljakovića, Zelene beretke, 03.05.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.