open-navfaktor-logo
search
(Ne)ekologija
Zelena akcija: Hrvatski plastični otpad se ne reciklira, nego izvozi u BiH
Aktivisti Zelene akcije na Glavnom kolodvoru su istaknuli transparent "Croatia: Full of plastic" (Hrvatska: Puna plastike), zatim natpis "Plastične vrećice su problem. Ja sam rješenje", a s natpisom "Hoćete vrećicu?" aktivisti će tokom ove sedmice hodati Zagrebom i građanima dijeliti platnene vrećice
03.07.2019. u 11:41
get url
text

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica "Zelena akcija", članica svjetskog pokreta "Break Free From Plastic", organizira "Sedmicu bez plastike" koji će se održati na raznim lokacijama u Zagrebu. Aktivisti upozoravaju kako se plastika u Hrvatskoj ne reciklira nego se izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti Zelene akcije na Glavnom kolodvoru u Zagrebu su istaknuli transparent "Croatia: Full of plastic" (Hrvatska: Puna plastike), zatim natpis "Plastične vrećice su problem. Ja sam rješenje", a s natpisom "Hoćete vrećicu?" aktivisti će tokom ove sedmice hodati Zagrebom i građanima dijeliti platnene vrećice.

Marko Košak, voditelj programa rukovođenja otpadom "Zelene akcije" i predstavnik globalnog pokreta "Break Free From Plastic" za Hrvatsku, poručio je kako "Zelena akcija" performansom izvedenim na Glavnom kolodvoru, ali i akcijama koje će uslijediti tokom cijele sedmice, želi potaknuti građane da ne koriste jednokratske plastične proizvode kao što su vrećice, čaše, boce, slamke, štapići za uši i pribor za jelo koji spadaju među najveće plastične zagađivače okoliša. 

Prema podacima Zelene akcije, godišnje se u Hrvatskoj proizvede 200 miliona plastičnih vrećica, od čega se reciklira samo sedam posto. U Hrvatskoj ne postoje sortirnice ni firme koje recikliraju plastiku, upozorava Košak, te kaže kako su mediji u Hrvatskoj objavili da se plastika iz Hrvatske izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, odnosno koristi kao energent u industriji.

-Nedavno je objavljena naučna studija koja pokazuje da je Jadransko more jedno od tri najzagađenija mora u Evropi - izjavio je Košak.

Košak je poručio kako apeliraju na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i institucije koje su obavezne provoditi odredbe Evropske direktive o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te ih u roku od dvije godine implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.

-Apeliramo i na industriju da počne proizvoditi kompostabilne materijale, neplastične, jer plastični se proizvode od neobnovljivih izvora energije, od fosilnih goriva, nafte, ugljena i zemnog plina. Trebamo koristiti prirodne materijale, vrećice mogu biti izrađene i od kukuruznog škroba - poručuje Košak.

Upozorava kako će trgovci s polica do 2021. godine u potpunosti morati maknuti jednokratne plastične materijale.

-Pohvalno je da građani sortiraju otpad, ali poželjno bi bilo smanjivati količinu otpada, a time i jednokratne plastike. Jadransko more nije zagađeno samo zbog struja koje donose otpad iz Albanije, kao što se želi prikazati u medijima, nego je to problem i naših građana. Najveći dio otpada koji završi u moru nastaje na kopnu - poručio je Košak.

Aktivnostima koje će provoditi narednog tjedna "Zelena akcija" želi pokazati građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale, a također ističu da žele izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu upotrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.