open-navfaktor-logo
search
Problemi Srebreničana
Žele ostanak učiteljice Nikolić: Djeca iz Luke dnevno prelaze 48 km kako bi pohađali nastavu u školi gdje su jedini učenici
Troje djece bošnjačkih povratnika u srebreničkom naselju Luka svaki dan putuju u 24 kilometra udaljeno Podravanje kako bi pohađali nastavu u tamošnjem područnom odjeljenju Prve osnovne škole Srebrenica.
14.10.2020. u 20:39
get url
text

Troje mališana jedini su učenici u školi u Podravanjama, pa se njihovi roditelji s pravom pitaju zašto nastavu ne bi mogli pohađati u Luci gdje, prema njihovim riječima, postoje svi neophodni uvjeti. Školska zgrada je napravljena još prije desetak godina.

- Djeca ukupno svaki dan putuju 48 kilometara po lošoj cesti. Vozi ih neko od roditelja. Zar im se ne bi moglo olakšati tako što bi učiteljica dolazila u naše naselje i ovdje izvodila nastavu – pita se Šemsudin Mujić, otac djevojčice Maide.       

Pored toga, bošnjački povratnici u ovom dijelu srebreničke općine imaju još jedan problem.

- Svake godine nadležni organi mijenjaju učiteljicu. Sada smo direktoru škole postavili uvjet da ostane dosadašnja učiteljica Isidora Nikolić s kojom su i djeca i mi roditelji veoma zadovoljni. Zbog ovih promjena djeca, dvoje pohađaju treći, a jedno peti razred, trenutno ne idu u školu. Nikolić je iskazala spremnost da dolazi u Luku kako bi držala nastavu i spremna je to javno potvrditi. Pojavila se mogućnost da se škola iz Podravanja izmjesti u Luku i mi bismo tim rješenjem bili zadovoljni uz uvjet da ostane učiteljica Nikolić – ističe Mujić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.