- Čudno je da su se zapravo moja nekakva velika priznanja i događaji odigrali u dodiru sa religijom. To je opet jedan momenat i zanimljivost za priču kako sam dospio da me traže – kaže maestro Safet Zec.

Od izbjeglice u Italiji, dobio je status najtraženijeg umjetnika u toj zemlji koja slavi umjetnost i umjetnike, a preokret se dogodio i u domovini, gdje je Safet dobio i nadimak bosanski Michelangelo. 

Nakon Rima, uslijedilo je njegovo veliko djelo za katedralu u Trevizu, ponovo na biblijsku temu – kada Hrist umnožava hljeb, a potom i ciklus djela, također na biblijsku temu, koja će biti izložena u novoj crkvi u Italiji čiji su vlasnici jedna bogata italijanska porodica.

- Kad si ovako u svijetu kao što sam ja, onda su to velike stvari kad ti na kraju skinu kapu, što bi rekli. Onda živiš taj momenat kad ti se vrate sva ona poniženja koja su tome prethodila – govori Zec.

Njegov likovni jezik dodiruje svetost, dodiruje religiju, a nakon što je njegovo djelo u Trevisu lično pogledao i Luciano Benetton, osnivač svjetski poznatog brenda Benetton, i poznati kolekcionar umjetničkih djela, poslao mu je poruku da je "ostao bez daha". A sada, ovaj modni mag i erudita, kako Safet ekskluzivno otkriva za Faktor, želi njegovo djelo u crkvi koju je nedavno kupio i restaurirao.

- Imam predivne intervencije i reakcije jednog Benettona koji mi je ponudio da u toj crkvi u Trevizu, koju je on restaurirao i pretvorio u multimedijalni prostor, izvedem jedno djelo, zapravo da, kako mi je kazao, napravim nešto po svom umjetničkom nahođenju i senzibilitetu. Njegovo otkrivanje mene i zaljubljivanje u moje stvari je veliko za mene, posebno u ovoj završnoj fazi šta sa djelima. Napravit ću prvo prijedlog i skice. Imam ideja. Iako je u pitanju crkva, ne mora biti biblijska tema – pojašnjava Zec.

U godinama koje slijede, kaže, najviše će raditi u Sarajevu i Počitelju jer je u Veneciji, i Italiji općenito, napravio velika djela. U svom italijanskom ateljeu ima hiljade slika, koja bi, kako nam je kazao, volio da pokaže javnosti, da budu izložena kao stalna postavka u Sarajevu, pa i bilo gdje drugo u svijetu.

- Sad je to veliki problem šta sa time, gdje to smjestiti, šta vratiti. Ono što želim da vratim u Sarajevo da bude u Fondaciji, da bude izloženo, sa gradonačelnikom Skakom sam pravio planove. Ali veliki dio će ostati ovdje kao jedna velika pokretna izložba. Šteta je što ta djela i dalje stoje, trebaju da budu pokazana bilo gdje – iskren je Safet.

Planirano je da i neka od njegovih djela, odnosno opusi – "Exodus" ili "Zagrljaji" nađu mjesto u ambijentima kao što su Ujedinjene nacije u New Yorku, pa i u Briselu.

- Dakle, na mjestima okupljanja političkih ličnosti, i u prostorima gdje se govori o ratu i miru. Jer umjetnost ima svoju moć, svoj jezik, ima drugačiji način kako pobjeđuje u odnosu na politički govor i mržnju – govori Zec.