open-navfaktor-logo
search
Nema plaća
Zdravstveni radnici u USK najavili generalni štrajk
Predstavnici sindikalnih organizacija zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK) najavili su generalni štrajk zbog nedobijanja plaće, odnosno trenutne finansijske blokade Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.
27.01.2022. u 09:24
get url
text

Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja USK ili Odluke o privremenom finansiranju. To je posljedica nepostojanja definirane političke većine, odnosno nefunkcionisanja Skupštine USK, prenosi bhrt.ba

Zaposlenima u većini zdravstvenih ustanova ovog kantona, uključujući i Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću nije isplaćena ni decembarska plaća, iako su skoro zaradili i januarsku.

- S obzirom na to da smo iscrpili sve druge raspoložive mehanizme, nažalost jedino što nam preostaje u borbi za naša elementarna radnička prava je organizacija generalnog štrajka. Spremni smo i na još radikalniji potez, odnosno kolektivni otkaz svih radnika zaposlenih u zdravstvu.

Treba nam deset dana da ispoštujemo zakonsku proceduru i pripremimo generalni štrajk, pa se zaista nadamo kako će napokon kod ovdašnjih političkih predstavnika prevladati razum - izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK Elvir Hrustanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.