Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja USK ili Odluke o privremenom finansiranju. To je posljedica nepostojanja definirane političke većine, odnosno nefunkcionisanja Skupštine USK, prenosi bhrt.ba

Zaposlenima u većini zdravstvenih ustanova ovog kantona, uključujući i Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću nije isplaćena ni decembarska plaća, iako su skoro zaradili i januarsku.

- S obzirom na to da smo iscrpili sve druge raspoložive mehanizme, nažalost jedino što nam preostaje u borbi za naša elementarna radnička prava je organizacija generalnog štrajka. Spremni smo i na još radikalniji potez, odnosno kolektivni otkaz svih radnika zaposlenih u zdravstvu.

Treba nam deset dana da ispoštujemo zakonsku proceduru i pripremimo generalni štrajk, pa se zaista nadamo kako će napokon kod ovdašnjih političkih predstavnika prevladati razum - izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK Elvir Hrustanović.