open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Zdravstveni radnici u TK već u srijedu mogli bi donijeti odluku o stupanju u štrajk
Skupština Nezavisnog sindikata zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) u srijedu bi mogla donijeti odluku o stupanju u štrajk, a razlog je to što Vlada TK treći mjesec odbija potpisati već dogovoreni kolektivni ugovor.
26.07.2021. u 15:32
get url
text

Javni zdravstveni sektor u TK zapošljava oko 5.300 ljudi. Početkom maja okončani su pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za oko 8,5 posto.

- Odluku bi trebali imati u srijedu ukoliko se do tada nešto ne promijeni. Mi smo rekli sve što smo imali, ostaje da vidimo hoće li Vlada odlučiti da potpiše ono što je dogovoreno - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Sindikat i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK radili su proračune o efektima povećanja na budžet ove institucije. Dok Sindikat stoji iza svojih proračuna, predstavnici izvršne vlasti u TK su nakon postigutog dogovora, kako saznajemo, imali čak tri različita izračuna kada je u pitanju efekat novog Kolektivnog ugovora.

Godišnji budžet ZZO-a TK iznosi oko 280 miliona KM, a efekat dogovorenog povećanja plaća iznosi otprilike 1,8 posto od tog budžeta.

- Nas nikakvi naknadni izračuni ne zanimaju jer je još davno sve dogovoreno. Ukoliko Vlada TK ne ispošuje dogovoreno, na nama je da poduzmemo ono što nam je na raspolaganju po zakonu - zaključuje Latifović.

Sindikat potred opcije štrajka, može podnijeti i tužbu jer imaju zapisnike koji govore o tome da je u zakonom propisanom roku dogovoren kolektivni ugovor. Odgovornost za to što nije potpisan i implementiran leži na Vladi TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.