open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zdravstveni radnici HNK protestovali zbog neisplate jednokratne pomoći
Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak su se, drugi put ovaj mjesec, okupili ispred zgrade kantonalne Vlade jer nisu dobili 1.080 maraka jednokratne pomoći.
29.12.2022. u 15:36
get url
text

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković poručio je kako su se zdravstveni radnici, nakon samo sedam dana od zadnjeg protesta, ponovno okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i diskriminaciju u odnosu na druge budžetske korisnike.

- Do ovoga trenutka nijedan radnik u zdravstvu od Vlade HNK i od miliona maraka, koje ona spominje da je uplatila zdravstvenim ustanovama, nije primio nijedan fening pomoći u korist ublažavanja inflacije i pada životnoga standarda te katastrofalnih troškova života koje svi trpimo - istaknuo je Vuković i poručio da će zdravstveni radnici ponovno okupiti u januaru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kaže kako su zdravstveni radnici jedini koji nisu dobili jednokratnu pomoć.

- Zdravstveni radnici su ljuti, ogorčeni i diskriminirani ali i ponosni jer smo se prije pola godine borili s pandemijom, spašavali zdravstveni sistem i zdravlje građana. Sada se nažalost moramo boriti za svoja prava, jer smo jedini koji u ovom trenutku nismo dobili tu pomoć. Sramota je za ovu Vladu što nije prepoznala tešku ekonomsku situaciju te pozvala i ponudila bar dvjesto-tristo maraka. Također, sramota je i same poslodavce koji su dobili milione, a nas nisu došli ni podržati ili bar kazati: 'Oprostite nema novca' - poručio je Anić.

Iz Vlade HNK ranije je rečeno kako su oni osigurali dodatnih 16 miliona maraka za poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih i bolničkih ustanova, no Anić smatra da predstavnici Vlade trebaju direktno tražiti od poslodavaca da se taj novac usmjeri zdravstvenim radnicima.

Glasnogovornik kantonalne Vlade Pero Pavlović za Fenu je u srijedu istaknuo kako su protesti opravdani, ali da je adresa na kojoj se ova potpora pokušava osigurati potpuno pogrešna.

- Vlada HNK nije poslodavac zdravstvenim radnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj ko po zakonu može i treba isplatiti ovu podršku je poslodavac – naglasio je Pavlović.

Dodao je kako Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže te da pritisak sindikata treba isključivo biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.