open-navfaktor-logo
search
Žele kolektivni ugovor
Zdravstveni radnici deseti dan ispred zgrade Vlade KS, premijer i ministri prolaze bez pozdrava
Zdravstveni radnici već deseti dan borave ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zahtijevajući potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. U toj namjeri nisu ih spriječile ni niske temperature.  
20.04.2022. u 12:01
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS od skoro pola milijarde KM, gdje ide novac
 

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022, u iznosu od skoro pola milijarde KM. Zdravstveni radnici koji već danima iz protesta borave ispred zgrade Vlade Kantona Srajevo nisu bili za usvajanje ovog budžeta jučer jer je njihov status nedefinisan, a kolektivnog ugovora još nema.

- Naš zahtjev je bio da se prvo potpiše kolektivni ugovor i da on uđe u finansijski plan ZZO KS. Oni su nama obećali da ćemo u petak dobiti te kolektivne ugovore, a s obzirom na to da se u ove tri godine nismo uvjerili u njihovu iskrenost, mi ćemo ovdje sačekati petak. Ako ne potpišu, onda slijedi masovno okupljanje ljudi ovdje ispred zgrade vlade - kazao je Kemo Delihasanović, član Sindikata radnika u zdravstvu KS.

{$galerijaFotografija}

Na pitanje da li su njihove plaće i ugovori predviđeni ovim budžetom, Delihasanović odgovara:

- Objasnili su nam da kao da je taj novac tu i da će on biti namijenjen za naše zahtjeve u vezi s kolektivnim ugovorom. Ne znamo, oni su rekli da će biti potpisan i da su pare osigurane. Gdje su te pare, vidjet ćemo - rekao je.

Na kraju ističe da pored njihovog šatora ispred zgrade Vlade KS svakodnevno prolaze ministri Vlade KS, kao i premijer, ali da okreću glavu i da ih u potpunosti ignorišu.

Protesti, zdravstvenih radnika, Vlada KS, 20.04.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.