open-navfaktor-logo
search
Donacija EU-a
Zdravstvene ustanove u ZDK dobile monitore za praćenje vitalnih funkcija pacijenata i zaštitnu opremu
Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) isporučili su zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) četiri monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata sa EKG-om, čiju je nabavku finansirala Evropska unija.
06.10.2020. u 17:53
get url
text

Tri monitora isporučena su Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), a jedan monitor dobila je Opća bolnica u Tešnju.

- Monitori vitalnih parametara su nezamjenjivi aparati u modernom liječenju pacijenata, posebno onih koji imaju oštećene životne funkcije, a koliko god da ih imate, dobro dođe i mi zdravstveni radnici se radujemo svakom novom monitoru. Zahvaljujem se delegaciji EU-a i sigurno će odmah služiti u liječenju pacijenata - rekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a Kasim Spahić.

Projekt menadžer UNDP-a Nešad Šeremet rekao je, da je EU organizacija koja je sa najviše sredstava pomogla početnu fazu borbe protiv pandemije, uz veliki odziv drugih organizacija i država, kao i domaćih budžeta.

- Odgovor na pandemiju svakim danom je sve jači, a oprema koja dolazi zadovoljava sve standarde i vrhunskog je kvaliteta i jednom kada ne bude pandemije moći će koristiti za liječenje pacijenata u ovom kantonu i BiH. UNDP će nastaviti s ovim aktivnostima u saradnji s entitetskim i kantonalnim ministarstvima zdravstva - rekao je Šeremet.

UNDP je danas Kantonalnoj upravi civilne zaštite (KUCZ) ZDK isporučio i značajnu količinu zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u ovom kantonu. Isporučeno je 101.000 hirurških zaštitnih maski, 5.040 zaštitnih odijela i 10.100 FFP2 zaštitnih maski.

- Pandemija traje već šest mjeseci i iscrpljeni su ljudski i materijalni resursi zdravstvenih ustanova. KUCZ će u što kraćem roku izvršiti distribuciju prema našim zdravstvenim ustanovama jer znamo da su one u stanju potrebe za ovom opremom - rekao je direktor KUCZ-a Džavid Aličić.

Vlada ZDK je na početku pandemije s UNDP-om, kao implementacijskim partnerom EU-om, potpisala sporazume na osnovu kojih je ovaj kanton dobio značajnu medicinsku i zaštitnu opremu, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.