open-navfaktor-logo
search
Nakon poplava
Zdravstvene ustanove kisik će dobijati iz Zenice, čeka se da Messer kompletira dokumentaciju
Zdravstvene ustanove kisik će dobijati iz punionice u Zenici nakon što je dosadašnja punionica u Rajlovcu kod Sarajeva uništena u prošlosedmičnim poplavama.
08.11.2021. u 12:52
get url
text

VEZANI TEKST - Rajlovac nakon poplava: Messeru uništena skupa oprema, bageri izvlače automobile

Kazala nam je to Sanja Čustović, pomoćnica ministra za farmaciju i hemikalije u Federalnom ministarstvu zdravstva, te dodala da se još čeka da Messer kompletira potrebnu dokumentaciju.

- Mi smo bili u Zenici i utvrdili uvjete, prostora, opreme i kadra kako bi se punionica iz Rajlovca prebacila tamo. Federalno ministarstvo zdravstva uradilo je sve što je do nas, i što Messer prije kompletira dokumentaciju, mi ćemo svoj posao prije završiti. Nakon toga sve ide u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH koja treba prihvatiti te izmjene. Agencija je ta koja mora dati državnu dozvolu da Messer bude proizvođač na nivou države. Federalno ministarstvo zdravstva daje dozvole samo na nivou entiteta Federacije BiH – pojasnila je Čustović.

Dodaje da se nisu žalili da imaju problema u snabdijevanju kisikom.

- Punionica u Zenici fizički već postoji, Messer ima i neke zalihe kisika, tako da u ovom trenutku nema većih problema u snabdijevanju kisikom zdravstvenih ustanova – navela je Čustović.

I danas uposlenici firme Messer rade na čišćenju i saniranju štete nastale u poplavama.

Direktor Avdo Dedić kaže kako je najveći problem struja koje nema.

VEZANI TEKST - Punionica kisika Messer u Rajlovcu pod vodom, traži se zamjensko rješenje

- Došli su radnici iz Elektrodistribucije kako bi pokušali pustiti struju, jer smo bez nje odsječeni od svega. Uporedo čistimo prostorije u upravnoj zgradi i punionici koje su najviše stradale.

Previše bi bilo reći da se polako vraćamo u normalu, ali dajemo sve od sebe. Ogromne su količine blata na svemu – naglašava Dedić.

Dodaje kako je šteta ogromna, ali da je još uvijek rano govoriti o ciframa.

- Sve što bi sada rekao bilo bi paušalno. Nakon što se omogući prilaz svemu, doći će osiguravajuće kuće koje će procijeniti štetu. Što se tiče prikupljanja dokumentacije potrebne za osposobljavanje punionice u Zenici, na tome se radi i sve će brzo biti završeno – kazao je Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.