open-navfaktor-logo
search
Legendarni košarkaš
Zdravko Čečur vodi veliku životnu bitku: Rak vam je kao ruski rulet
Zdravko Čečur, legenda Košarkaškog kluba Bosna iz njenih najslavnijih dana, već nekoliko godina vodi veliku životnu bitku.
07.02.2020. u 17:48
get url
text

Od oktobra 2017. godine Čeča, kako ga prijatelji zovu, živi u Domu penzionera u Trebinju, a njegovo zdravstveno stanje iz dana u dan sve je lošije, tako da je pokrenuta i akcija za prikupljanje pomoći legendarnom košarkašu.

U telefonskom razgovoru Čečur je za Faktor opisao svoju tešku situaciju.

- Ovo vam je kao ruski rulet. Malo je crnjak, ali... Hvala što ste me se sjetili, kao i momcima koji su pokrenuli akciju i plasirali je u medije. Naravno da mi nije drago, ali u pitanju je zdravlje i život. Pozitivno su me iznenadili momci koji su ponudili pomoć i pokrenuli ovu priču. Oni vjerovatno nisu bili ni rođeni kada sam ja igrao u Bosninom dresu sa brojem 13. Napravili smo velike uspjehe i izgleda da ima još ljudi koji to cijene. Naravno, imam i veliku podršku svojih prijatelja - kaže Čečur.

Ističe da bolest kao što je karcinom ne čeka, i da se nada da će vrlo brzo obezbijediti novu terapiju.

- Rak kod mene nije otkriven u ranoj fazi, tako da se već nekoliko godina borim. Nakon što je otkriven prije nekoliko godina bio sam miran i uzimao sam terapije. Nažalost, ponovo se aktivirao i morao sam primati hemoterapiju. Poslije sam jedno vrijeme bio dobro, ali sam 17. decembra ponovo operisan. Bio sam kod onkologa i on mi je rekao da moram primati terapiju koja je agresivnija i koja mjesečno košta oko 3.000 eura. Preko prijatelja sam saznao da ima sličan lijek u Indiji, a koji mjesečno košta 400 eura i sada čekam još detalje kako ga mogu nabaviti. Doktor mi je rekao da on ima isti hemijski sastav kao lijek od 3.000 eura. Ko bi mogao tolike pare mjesečno odvajati – konstatuje legendarni košarkaš.

Iz igračkih dana: Čečur sa kumom Mirzom Delibašićem

Čečur ističe veliku podršku Danka i Darija Delibašića, ali i Gradske uprave Trebinje, te Centra za socijalni rad i Doma penzionera.

- Ljetos mi je bio Danko i snimili smo razgovor za film o mom kumu Mirzi Delibašiću. Tada sam dobijao hemoterapiju i nisam imao ni kose, ni brkove, ni bradu, ali mi je bilo drago da se prisjetim lijepih košarkaških dana – kazao je na kraju Zdravko.

Svi koji žele pomoći Čečuru, novčane uplate mogu vršiti na sljedeće brojeve računa:

Uplate za inozemstvo: BA 391613000047054949
Swift Code RZBABA2S

Raiffeisen bank DD Bosna i Hercegovina

Za BiH: TRN 1613000047054949
Zdravko Čečur
JMBG 1208950153958

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.