open-navfaktor-logo
search
Vraćaju u djetinjstvo
Zdravi su i popravljaju okus jela: Ovih pet začina sastavni su dio praznične trpeze
Kako biste sebi i svojim najdražim priuštili jedinstvenu harmoniju okusa, jela koja planirate danas pripremati, obavezno obogatite sljedećim mirisnim notama
27.12.2019. u 10:20
get url
text

Tradicionalni praznični kolači ne mogu se zamisliti bez nekih začina koji mnoge vraćaju u djetinjstvo.

Među njima su: cimet, karanfilić, anis..., a kako biste sebi i svojim najdražim priuštili jedinstvenu harmoniju okusa, jela koja planirate danas pripremati, obavezno obogatite sljedećim mirisnim notama:

Cimet

Već smo više puta pisali o svim dobrobitima cimeta, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti holesterol, do toga da uravnotežava nivo šećera u krvi. Začin je jednostavno neizbježan u pripremi keksa, medenjaka i kolača, a dobija se od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija.

Cejlonski se smatra nešto zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u prehrani, bolje izaberite njega.

Karanfilić

Karanfilić ima specifičan topao miris koji će vas vratiti u djetinjstvo. Osim što se koristi za ukrašavanje, upotrebljava se za pripremu raznih pečenja, riže, graha i ukiseljenog povrća. Odličan je za bolju probavu, a koristi se i za liječenje probavnog sistema i disajnih puteva, pa je prozvan i prirodnim antioksidansom.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić jedan je od omiljenih začina mnogih, a nije ni čudno s obzirom na njegovu aromu i okus. Odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, ali i u pripremi čajeva.

Osim što se predlaže dodati ga pri kraju pečenja, muškatni oraščić začinit će i supe, umake i kolače. Dodaje se u medenjake koje mnogi vole, a dokazano odličan je i kao prirodni lijek i afrodizijak.

Kardamom

Kardamom, kao i đumbir, često se dodaje medenjacima. Uz njega će kolači dobiti skoro limunsku aromu. U takvim poslasticama, koristi se mljeveni, a prema savjetima slastičara, kardamom će "podići" na veći nivo okus kolača koje pripremate sa narandžom. Prije upotrebe u slanim jelima, kardamom treba popržiti.

Odličan je za marinade, pogotovo za piletinu, dok ove godine možete pripremiti i hljeb sa kardamom, inače tradicionalan norveški recept. Kardamom je i prirodni lijek kod problema sa mokrenjem, te potiče apetit i smanjuje povišenu temperaturu.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis samim svojem izgledom budi praznično raspoloženje. S njim možete začiniti razne specijalitete, no potrebno ga je stavljati u malim količinama zbog jačine njegove arome.

Diljem Evrope trend je koristiti anis u božićnim desertima, a sa svojim slatkastim okusom podići će svaku voćnu salatu, kompot, slatki hljeb, kolače i kekse. Osim toga, čaj od anisa pomoći će vam kod probave, kao i kod problema sa disajnim putevima. Također, čaj od anisa odličan je za smirivanje nadutosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.