open-navfaktor-logo
search
Zločini u Konjicu
Zdenko Grbavac, zet Bože Ljubića, pobjegao u Hrvatsku
Zdenko Grbavac, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Konjicu, prekršio je mjere zabrane i nije se odazvao nadležnim organima na redovno javljanje, jer je po izlasku iz pritvora napustio BiH
16.10.2018. u 14:59
get url
text
Zdenko Grbavac

Ročište koje je u ovom predmetu trebalo biti održano danas, odgođeno je jer se, osim Grbavca, u sudu nije pojavila ni njegova odbrana.

Prema podacima Tužilaštva BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj. On je zajedno s još 12 osoba uhapšen u decembru prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubistvima više desetaka civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protivpravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela, kako je navedeno, optuženi su počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.