Troje ljudi je umrlo, a najmanje 222 osobe zaražene su u dosad najvećoj epidemiji listerije zabilježenoj u Španiji, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zaraza, kojoj je uzrok najvjerojatnije svinjetina proizvedena na jugu zemlje, uglavnom je pogodila žene ili starije od 65 godina, dodaje WHO. Većina oboljelih je iz Andaluzije jer se tvornica za preradu mesa Magrudis nalazi u Sevilli.

S polica su povučeni svi proizvodi od svinjetine koje je tvornica proizvela prije 1. maja. WHO upozorava na daljnji rast broja oboljelih jer su proizvodi Magrudisa u Španiji vrlo popularni, vijek trajanja im je tri mjeseca, a tu zemlju posjećuje i veliki broj turista koji su ljetujući ondje vjerojatno konzumirali i proizvode spomenutog proizvođača.

Listerija ili listerioza zarazna je bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a u ljudski organizam ulazi kontaminiranom hranom. Obično uzrokuje bolest koja se u blagom obliku učinkovito liječi antibioticima, ali može biti i smrtonosna za trudnice, bebe, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sustavom.

Troje umrlih od listerije su stariji ljudi, a kod šest trudnica ta je bolest izazvala pobačaj, objavio je WHO.