open-navfaktor-logo
search
Ima 12 metara
Zbog zagrijavanja bazena premijera Velike Britanije nadograđena električna mreža
Novi privatni grijani bazen Rishi Sunaka, premijera Velike Britanije, koristi toliko energije da je lokalna električna mreža morala biti nadograđena kako bi zadovoljila svoje potrebe za strujom, rečeno je Guardianu.
12.03.2023. u 14:46
get url
text
Kuća premijera Velike Britanije

Dok se mnogi Britanci suočavaju s povećanim računima za struju, i pokušavaju ograničiti svoju potrošnju energije, u udaljenom dijelu North Yorkshirea nedavno je instalirana dodatna oprema kako bi se osigurao dodatni kapacitet od Nacionalne mreže do kuće.

To je uslijedilo nakon što je Sunak izgradio novi grijani bazen, teretanu i teniski teren u krugu dvorca u kojem se nalazi vikendom. Inženjeri su morali da instaliraju značajnu količinu opreme i novu vezu sa nacionalnom mrežom koja ide preko otvorenih polja.

Sunak će lično preuzeti troškove radova na modernizaciji električne energije, koji se procjenjuju na desetke hiljada funti, pored tekućih troškova potrošnje energije za bazen, piše The Guardian.

Građevinski radovi na Sunakovom privatnom 12-metarskom bazenu su završeni dok su mnoga kupališta u vlasništvu općina, uključujući i njegovo lokalno područje, bila prisiljena skratiti radno vrijeme zbog povećanih troškova energije. Ove sedmice, Odbor za kulturu Donjeg doma pozvao je vladu da ponudi dodatnu pomoć bazenima u predstojećem budžetu, sugerirajući da je 350 bazena zatvoreno ili im je skraćeno radno vrijeme zbog troškova za energiju.

U međuvremenu, vlada se priprema da završi sa podrškom za račune za energiju, iako je vjerovatno da će tu podršku privremeno produžiti u budžetu za iduću sedmicu.

Sunakova kuća je impozantno imanje s prostranim vrtovima uključujući privatno jezero, branu i kućicu za čamce. Dom je okružen velikom zbirkom izolovanih seoskih kuća, a njegovi neposredni susjedi su tri kuće, farma i ostaci srednjovjekovnog naselja.

Sunakov novi bazen izgrađen je na zelenom poljoprivrednom zemljištu koje je donedavno služilo za ispašu životinja.

Portparol premijera je odbio da komentariše radove u ovoj njegovoj kući.

Vjeruje se da je Sunak platio radove na svojoj kući ličnim sredstvima i nema naznaka da je iskoristio svoj status da dobije povlašteni tretman od Northern Powergrid-a, koji održava mrežu u regiji.

Sunak je kupio kuću za 1,5 miliona funti 2015. godine, ubrzo nakon što je postao zastupnik u izbornoj jedinici Richmond. I dalje redovno posjećuje kuću, iako često izbjegava direktnu željezničku liniju od Londona do obližnjeg Northallertona u korist lično finansiranog putovanja helikopterom.

Dom se nalazi u blizini napuštenog srednjovjekovnog naselja.

Kada je Sunakov bazen dobio građevinsku dozvolu 2021. godine, mjesnim vijećnicima je rečeno da je zgrada dizajnirana tako da izgleda kao preuređena poljoprivredna zgrada obložena lokalnim kamenom i da se uklapa u lokalno područje.

Ali na sastanku je jedan vijećnik, John Noone, rekao da mu "ne liči na poljoprivrednu građevinu, liči na prilično veliki bungalov".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.