Zbog Vojina Mijatovića u SDP-u razmatraju sankcije protiv Denisa Bećirovića?

objavljeno: 01.02.2018. u 17:43

Vojin Mijatović, potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP), nedavno je podigao prašinu u javnosti svojim izjavama o 9. januaru, takozvanom danu RS-a te izjavom da se o "danu BiH trebamo dogovoriti". Dok ga je SDP branio u svom saopćenju, ta stranka je istovremeno odbila objaviti otvoreno pismo Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP-a i državnog zastupnika, na svojoj web stranici i poslati ga medijima u formi saopćenja. 

Kako su Faktoru rekli neki od članova SDP-a, nakon što je Bećirović otvoreno pismo u kojem nije direktno spominjao Mijatovića, ali je svima bilo jasno na šta se referira, objavio na svojoj Facebook stranici, uslijedile su kritike na njegov račun unutar stranke, a moguće je da mu budu izrečene i sankcije. 

VEZANI TEKSTSDP-ovac Vojin Mijatović: 9. januar će se slaviti, o danu BiH treba da se dogovorimo

Bećirović je javnosti poznat po isticanju svojih stavova o 9. januaru te po inicijativama koje je upućivao u Parlamentu BiH gdje je tražio, između ostalog, usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida i drugih zločina.

Kako je SDP "spustio loptu" te se pokušava pozicionirati u RS-u ili pomoći SNSD-u da se domogne Predsjedništva BiH, za šta ih se u javnosti proziva, Bećirovićevi stavovi su očito postali problematični za tu stranku. Nakon sastanka koji je delegacija SDP-a predvođena Nerminom Nikšićem imala u Banjoj Luci sa Miloradom Dodikom, u medijima su se pojavile informacije da je čak i Dodik tražio od rukovodstva SDP-a da "discipliniraju" Bećirovića na način da ublaži svoju retoriku spram entiteta Republika Srpska i ratnih zločina. 

VEZANI TEKSTBećirović kontra Mijatovića: Praznici BiH legalni i legitimni, 9. januar početak genocida

U SDP-u su navodno s Bećirovićem o tome i razgovarali, ali on očito nije ustuknuo pred njihovim zahtjevima. Unutarstranačke trzavice, bar kako sada stvari stoje, Bećiroviću ne idu u prilog u smislu pozicioniranja na narednim Općim izborima.

Bez sumnje, Bećirović se vidi kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a mišljenja o eventualnoj kandidaturi su unutar stranke podijeljena. S druge strane, spominje se sve izvjesnijom mogućnost da SDP kandiduje Vojina Mijatovića za predsjednika RS-a, a Draška Aćimovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.