open-navfaktor-logo
search
Na Dodikov zahtjev
Zbog veta na sjednici Predsjedništva BiH: U ponedjeljak nova posebna sjednica NSRS-a
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, bit će održana u ponedjeljak i počet će u 12 sati.
08.04.2022. u 12:45
get url
text

Ovo je 30. posebna sjednica u ovom sazivu skupštine RS-a.

Dodiku je odobreno uvodno obraćanje do 30 minuta, a dozvoljeno je i prisustvo predstavnicima Kancelarije Evropske unije.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka, ali je raspoređena po odjeljcima i radi se o pet tačaka na koje Dodik nije dao saglasnost na sjednici Predsjeništva BiH i uložio je veto, dvije se tiču Centralne izborne komisije BiH (CIK), a tri ocjenjivanja pismenosti učenika u RS-u i FBiH.

Potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić je kazao da Kancelarija OHR-a nije tražila prisustvo ovoj sjednici, a podsjetio je na svoj raniji stav da nisu dobro došli u NSRS i rekao je da ostaje pri tim stavovima.

Komentarišući izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u kojima poziva skupštinu RS-a da povuče Zakon o imovini, Šulić je rekao da on nema legtimitet da to čini.

- On nema legitimitet  i nema pravo da poziva zastupnike u NSRS-u na bilo kakvo djelovanje. Mi smo legalno izabrani narodni zastupnici. Svaki narodni zastupnik ili odbornik ima veći legitmitet da pozove Bundestag da bilo šta donese, nego da Schmidt poziva. Mi ćemo se suočiti sa kaznom ili nagradom građana. Kazne ljudi koji su nelegitimni, a koji nam prijete, su degutantne – rekao je Šulić.

Igor Crnadak, zastupnik PDP-a je rekao da se nastavlja poigravanje sa institutom vitalnog interesa RS-a.

- To se treba koristiti samo kada je ugrožena RS i kada joj prijeti opasnost. SNSD mlatara time samo za dnevnu korist – rekao je Crnadak.

Dodikov savjetnik Radovan Kovačevič je podvukao da svaki put kada bilo kome u BiH padne na pamet pregalsavanje, Dodik neće oklijevati da iskoristi mehanizme koje mu je omogućio Ustav, Dejtonski sporazum i poslovnik Predsjedništva BiH.

- Neće se umoriti nikada, kada je u pitanju zaštita interesa RS-a. Svaki put kada druga dva člana Predsjedništva budu smatrali da je dobro da preglasaju RS, Dodik će iskoristiti ustavnu mogućnost da proglasi povredu vitalnog interesa RS-a – rekao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.