open-navfaktor-logo
search
Modrički Lug
Zbog uništavanja puta najavljeno kolektivno iseljavanje
Dnevno prometuje od 500 do 1.000 prolazaka teških kamiona koji oštećuju put, prave buku, prljaju cestu, a ugrožavaju i sigurnost mještana
15.09.2018. u 18:36
get url
text

Stanovnici Mjesne zajednice Modrički lug u općini Vukosavlje danas su uputili apel javnosti zbog uništavanja puta u ovom naselju.

Modrički Lug je naselje koje je prije rata pripadalo općini Modriča, iz koje su Bošnjaci i Romi protjerani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prije rata smo imali asfaltiran put od naselja do magistralnog puta, kojeg smo prije dvije godine ponovo obnovili sredstvima općine Vukosavlje kojoj poslije rata pripadamo. Ovdje živi povratnička populacija koja je poslije rata ponovo obnovila naselje.

Trpili smo mnoge nedaće, od poplava do posljedica divljih deponija. U posljednje vrijeme smo izloženi nepodnošljivoj eksploataciji šljunka, gdje dnevno prometuje od 500 do 1.000 prolazaka teških kamiona, koji oštećuju put, prave buku i prljaju cestu, a ugrožavaju i sigurnost mještana, naročito djece koja tim putem idu u školu.

Nakon mnogobrojnih nastojanja da se to zaustavi, jer prijevoznici nemaju dozvolu za korištenje puta u Općini su nas ignorisal, pa smo bili prinuđeni da protestvujemo i blokiramo kamione da sa deponije šljunka izađu na asfaltni put. Naše proteste su potom zabranili, te angažirali više desetaka policajaca koji štite prijevoznike.

Primorani smo da upozorimo širu javnost i sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da nam se otvoreno odgovori, da li smo nepoželjni u svom mjestu i da li  imamo druge mogućnosti osim kolektivnog iseljavanja, navodi se u apelu stanovnika Modričkog Luga. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.