open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Zbog ujeda mački od općine naplatili 2.800 eura
Sudovi i organi Općine Nikšić samo u posljednje dvije godine evidentirali su ukupno pet postupaka zbog ujeda mačaka, a što je budžet Općine Nikšić koštalo 2.816 eura.
24.12.2020. u 08:24
get url
text

Dva predmeta su pravosnažno okončana i plaćena, dok je u jednom zaključeno sudsko poravnanje, pokazalo je istraživanje portala Mladi Nikšića. Pravosnažnom presudom sudije Osnovnog suda u Nikšiću Save Mušikića, koja je donijeta 4. novembra 2019. godine, majka i njen maloljetni sin su zbog ujeda mačke lutalice dobili od Općine Nikšić i Javnog komunalnog poduzeća ukupno 2.270 eura s uračunatim sudskim troškovima.

Sud je težinu povreda na strani tužioca i njihove posljedice ustanovio iz nalaza i mišljenja vještaka medicinske struke, hirurga V. S. i neuropsihijatra N. Z. Na pitanje na koji način se utvrđuje da je osobu ujela mačka lutalica, a ne vlasnička dobili su odgovor da navedeno nije u nadležnosti ljekara specijaliste Opće bolnice, već drugih nadležnih institucija.

U slučaju kada je mačka lutalica napala majku i maloljetnog sina, tuženi Općina Nikšić i Javno komunalno poduzeće tvrdili su da se radi o nerealnoj situaciji.

- Drugoptuženi smatra da nije životno realno da mačka napadne tužioca i da ga ugrize u predjelu desne potkoljenice, i to kada se kretao sa majkom i komšijom, a vjerovatno je bio obučen u zimsku garderobu, jer se događaj navodno odigrao 2. novembra 2018. godine -  piše, između ostalog, u presudi Mušikića koji je ipak odlučio da vjeruje iskazima svjedoka i izvještaju ljekara.

Po evidenciji sudova, po jedan napad mačke dogodio se još samo u Pljevljima i Bijelom Polju, u kojem je tužbeni zahtjev za isplatu naknade štete tamošnji sud odbio, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.