open-navfaktor-logo
search
Albanija
Zbog ubistva mladića protesti u Skadru, reagovao premijer Rama
Tokom protesta organizovanog u gradu Skadru zbog smrti mladića nakon progona policije, napadnute su i uništene kancelarije lokalnog ogranka Socijalističke partije Albanije, čiji je predsjednik ujedno i premijer Edi Rama. 
12.12.2020. u 16:14
get url
text
Albanija protesti

Protest građana i aktivista civilnog društv na trgu Luigj Gurakuqi započeo je zahtjevom za pravdom za smrt mladića, ali je situacija prerasla u nasilje.

Grupa demonstranata, uglavnom mladih ljudi, napala je kancelariju Socijalističke partije čvrstim predmetima, uništavajući njene prostorije i opremu, a zapaljen je i kancelarijski materijal.

Tokom napada na lokalno sedište vladajuće stranke, policija je intervenisala kako bi rasterala demonstrante, koristeći suzavac.

Povodom događaja u Skadru, reagovao je premijer Rama. On se na društvenim mrežama obratio oditeljima, demokratama i opozicionarima:

- Teroristi Boko Harama koji danas po čitav dan koriste djecu kao bombaše samoubice nisu prvi u redovima političkih zlostavljača maloljetnika! Istorija zna neke krivične slučajeve sa djecom, ali ovo što je u Albaniji poslednje utočište maskarade opozicione politike, to je izuzetno bolno - napisao je Rama.

Dodao je da želi i da čvrsto vjeruje da nema demokrate ili opozicionog roditelja, bez obzira koliko je protiv vlade i njega, koji prihvata ovu ekstremnu zloupotrebu djece.

Nakon smrti 25-godišnjaka i progona policije, u Albaniji su organizovani protesti koji su bili nasilni i koji su nanijeli materijalnu štetu na zgradama institucija i drugim objektima.

U noći između utorka i srijede, 8. decembra, oko 1 sat i 45 minuta u vrijeme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije koronavirusa, policija je pucala u Klodiana Rashu, koji se na poziv policije nije zaustavio nego je počeo da bježi.

Okružni sud u Tirani izrekao je mjeru "hapšenje u zatvoru" za policajca Nevalda Hajdaraja, kojeg vlasti optužuju da je tokom službe u Tirani pucao u mladića službenim oružjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.