open-navfaktor-logo
search
Tužbe službenika
Zbog tužbi kantonalne administracije ZDK dužan 154,7 miliona KM
Tužbe su podnijeli uposlenici ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, a što su im omogućili nerealni granski kolektivni ugovori koje ZDK nije mogao realizirati
01.08.2019. u 20:38
get url
text
Tužbe, foto ilustracija
get url
text

Tužbe državnih službenika (uposlenici Federalne vlade, MUP-a FBiH, Sudske policije) opterećuju budžet Federacije za 80 miliona KM, a u pojedinim kantonima situacija je mnogo teža. Primjera radi, u Zeničko-dobojskom kantonu obaveze po tužbama, većinom državnih službenika, iznose 154.763.831,11 KM. Prema riječima Zlatka Hurtića, predsjedavajućeg Radne grupe Vlade FBiH za vansudske nagodbe, teška situacija je i u Unsko-sanskom kantonu.

Ne mogu isplatiti dugovanja odmah

- Zbog tužbi državnih službenika u teškoj situaciji je nekoliko kantona, poput Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona. Tužbe su u iznosu njihovih godišnjih budžeta. Oni ne mogu to da isplate, inače bi im slijedio bankrot. Oni taj problem ne guraju pod tepih, ali ne mogu da ga riješe, nemaju para za to. Godišnje izdvajaju po milion-dva KM jer ne mogu više. To je problem u posljednjih deset godina, a koji su iskonstruisali sindikati, advokati, a kantonalne vlade se nisu najbolje snašle - govori nam Hurtić.

Kaže da je i za kantone rješenje da idu na vansudske nagodbe, na što se fokusirala Federacija BiH, ili da dugovanja proglase unutrašnjim dugom i isplaćuju kada budu mogli.

O svemu smo zatražili komentar u Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona.

- Na spisku rješenja o izvršenju podnesenim protiv Zeničko-dobojskog kantona na 31. mart ove godine, evidentirano je ukupno 3.214 rješenja, a ukupne obaveze ZDK prema tražiocima izvršenja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, (bez kamata) su iznosile ukupno 154.763.831,11 KM. Obaveze ZDK su većim dijelom posljedica tužbi zaposlenika kantona, posebno zaposlenika iz ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, a zbog nemogućnosti ZDK da primjenjuje nerealne granske kolektivne ugovore. Granski kolektivni ugovori zaključeni u periodu 2000-2002. godine nisu odgovarali realnim finansijskim mogućnostima ZDK - pojašnjavaju nam u ministarstvu.

Dodaju da su ugovori zaključeni na nivou FBiH, a ZDK s obzirom na to da nije njihov potpisnik, nije mogao utjecati na njihove eventualne izmjene ili stavljanje van snage.

- Da su se u potpunosti primijenile sve odredbe granskih kolektivnih ugovora (bez smanjivanja broja zaposlenih), ni cjelokupan budžet ZDK ne bi bio dovoljan samo za plaće i naknade budžetskih korisnika, tako da ZDK ne bi bio u stanju da ispunjava svoje ostale ustavne i zakonske obaveze i nadležnosti. Eventualno prioritetno izmirenje svih nagomilanih obaveza po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka, dovelo bi u pitanje redovno izmirivanje ustavnih i zakonskih obaveza i nadležnosti ZDK - navode u Ministarstvu finansija ZDK.

Priprema se Akcioni plan za izvršenje presuda

Ukazuju da je Federacija BiH bez dovoljnih, a često i bez bilo kakvih konsultacija sa kantonima, donijela niz zakona i propisa kojima su nametnute dodatne nadležnosti i finansijske obaveze kantonima. To nije bilo praćeno izmjenom, odnosno, povećanjem visine učešća kantona u raspodjeli prihoda.

- S tim u vezi, smatramo opravdanim da Federacija BiH konačno utvrdi odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojima bi se osiguralo veće i pravednije učešće ZDK u raspodjeli sredstava ostvarenih po osnovu indirektnih poreza. Ministarstvo finansija priprema Prijedlog Akcionog plana aktivnosti potrebnih za izvršenje sudskih presuda donesenih protiv ZDK - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.