open-navfaktor-logo
search
Znali za testove
Zbog tužbi da puder za bebe izaziva rak poznata kompanija mora platiti milijarde dolara
Kompanija Johnson&Johnson (J&J) pristala je platiti 8,9 milijardi dolara za nagodbu desetaka hiljada tužbi koje tvrde da je talk u njihovom dječijem puderu i drugim proizvodima uzrokovao karcinom.
05.04.2023. u 20:16
get url
text

Iz ove kompanije jučer su ponovili kako su njihovi proizvodi od talka sigurni i da ne uzrokuju rak.

Advokati kompanije naveli su da tvrdnje o talku nemaju naučnu vrijednost i optužili tužitelje da nastoje izvući veliku finansijsku korist.

Sporazum je uslijedio nakon presude žalbenog suda iz januara kojom se poništava kontroverzni stečajni manevar J&J-a, piše Reuters.

Naime, Johnson&Johnson je nakon neuspješnog prvog pokušaja bankrota, napravio podjelu kompanije na dvije, a zatim pokušao prebaciti odgovornost eventualne presude na jednu od njih.

Nova podružnica koja je preuzela odgovornost, proglasila je bankrot gotovo odmah nakon što je osnovana.

Advokati tužitelja opisali su to kao zloupotrebu stečajnog sistema od strane multinacionalnog konglomerata s tržišnom kapitalizacijom većom od 400 milijardi dolara koji je u maloj opasnosti da ostane bez novca ako plati žrtvama koje su oboljele od raka.

J&J i njegova podružnica tvrdili su da je bankrot služio većem dobru za sve strane, uključujući i tužitelje.

- Restrukturiranje bi moglo isporučiti isplate nagodbe poštenije, učinkovitije i pravičnije od "lutrije" koju nude sudovi, gdje neki parničari dobijaju velike nagrade, a drugi ništa – naveli su.

U utorak je američki stečajni sudija Michael Kaplan u New Jerseyju odbacio prethodni bankrot nove podružnice.

Istraga Reutersa iz decembra 2018. godine otkrila je da je J&J desetljećima znao za testove koji pokazuju da njegov talk ponekad sadrži kancerogeni azbest, ali je te informacije skrivao od regulatora i javnosti.

Iz kompanije su 2020. godine objavili da će prestati prodavati dječiji puder s talkom u SAD-u i Kanadi zbog, kako je naveli, "dezinformacija" o proizvodu, a kasnije su objavili namjeru da ukinu prodaju diljem svijeta 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.