open-navfaktor-logo
search
Protekcija
Zbog timova poput Ajaxa Čeferin sprema promjene u Ligi prvaka
Zbog činjenice da se 26 od 32 učesnika grupne faze automatski kvalifikuje jasno je da sprovođenje prijedloga neće biti lako
04.07.2019. u 13:51
get url
text

UEFA razmišlja o potezima i mogućnostima kojima bi "zaštitila" timove koji su se u prethodnoj sezoni uspjeli plasirati u četvrtfinale.

Navodno vrh Evropske fudbalske federacije ima u planu da timovima koji su se u prethodnoj sezoni plasirali među osam najboljih u narednoj osigura mjesto u takmičenju, čak ukoliko ga i ne izbore kroz domaće prvenstvo.

Engleski Daily Mail kao primjer za pojašnjenje ove potencijalne odluke navodi Ajax, koji je prošle sezone dobacio do polufinala, no ove mu neće uopće biti lako jer je jasno da će prodati nekoliko ključnih fudbalera.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin priznao je kako će se ovaj prijedlog naći na stolu upravo iz razloga kako bi klubovi što bezazlenije i lakše prebrodili situacije kakva će sasvim sigurno "pogoditi" Ajax ovoga ljeta.

- Želimo zaštiti timove kakav je bio Ajax u protekloj, ili Monaco i Leicester City u nekim ranijim sezonama Lige prvaka - rekao je Čeferin za Times, te dodao:

- Ajax je prošle sezone igrao u polufinalu, ali je prodao nekoliko igrača jer nije siguran da li će se kvalifikovati za Ligu prvaka naredne sezone. Mislim da ne moramo zaštititi mnogo klubova jer bi onda sve bilo prezatvoreno, ali smatram kako nekim klubovima moramo ponuditi protekciju. Postoji ideja prema kojoj bi pojedini klubovi, ukoliko dođu do određene faze takmičenja, tim uspjehom automatski osigurali nastup u narednoj sezoni.

Ipak zbog činjenice da se 26 od 32 učesnika grupne faze automatski kvalifikuje jasno je da sprovođenje prijedloga neće biti lako jer je za timove koji prolaze kroz kvalifikacije preostalo samo šest pozicija, što je broj koji bi se smanjio ukoliko Čeferinov prijedlog bude implementiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.